Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Lekker ontbijten in De Verrekijker

Bij De Verrekijker zijn ze nog niet aan het inpakken

Ze zijn nog steeds niet aan het inpakken, de mensen van De Verrekijker. Terwijl de VU ze een maand geleden in een brief duidelijk had laten weten dat ze uiterlijk 3 april moesten zijn vertrokken.

Dat is dus vandaag. Maar Charley Ranzijn, de woordvoerder van De Verrekijker, zit doodgemoedereerd aan het ontbijt met een jongedame die hij “schatje” noemt. “We zijn nog aan het wakker worden”, zegt hij.  “Ook een kopje thee?”

Ze hebben de nacht in de ruimte doorgebracht na een feestelijk avondje met muziek, versterkte muziek, aan de speakers op het geïmproviseerde podium te zien.

Beetje kut

Zijn ze de goden niet aan het tarten? Ranzijn reageert laconiek. “In dit stadium is álles de goden tarten. Gewoon hier zijn is al de goden tarten.” Het feestje, gisteravond, was volgens hem bescheiden. “Er was toch niemand vanwege Pasen. Alleen voor het laserlab hierboven is het een beetje kut, maar zo hard was de muziek niet.”

Versterkte muziek is door de VU niet toegestaan in De Verrekijker vanwege de dure apparatuur in het laserlab, dat zich boven De Verrekijker bevindt. Volgens Ranzijn is het een afspraak die door de VU pas uit de hoge hoed werd getoverd nadat er commotie ontstond over de bijeenkomst met de Palestijnse Asmea Rodeh, die De Verrekijker op het ontruimingsbevel van de VU kwam te staan.

Ranzijn schenkt thee in voor twee buitenlandse studenten Computer Science die uit nieuwsgierigheid binnen zijn komen lopen. Eén komt uit IJsland, de andere uit Hongarije. “Het zag er wel interessant uit, dus we besloten te komen kijken wat het is”, zegt de IJslander.

Uitgeprocedeerde vluchtelingen

“We hebben wat waardevolle dingen weggehaald voor als de M.E. hier voor de deur staat”, vertelt Ranzijn. “Wat bekabeling en hardware en persoonlijke bezittingen, foto’s en dergelijke.” De oven, die ze hadden, is geschonken aan We Are Here, de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die in Amsterdam rondzwerft.

De Verrekijker heeft nog steeds elektriciteit. “We tappen het noodstroomnetwerk af”, aldus Ranzijn. “Dat kan de VU niet uitzetten, althans, dat gaat moeilijker, want bijvoorbeeld de bordjes ‘nooduitgang’ moeten van de wet verlicht blijven.” Het is wel problematischer om apparatuur aan te sluiten. “We hebben alleen nog twee elektrische platen om te koken, en ook niet zoveel koelkasten meer.”

Ranzijn verwacht eerst nog een kort geding voordat de VU overgaat tot uitzetting. “Dat was ook aangekondigd in de brief.” Hoe succesvol dat voor de VU zal zijn, hangt volgens hem af van het bestemmingsplan van de VU en of het collectief in De Verrekijker wordt gezien als krakers of niet. “We wonen hier al bijna een maand, dus…”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.