Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

Bezetters De Verrekijker strijden tegen bezetters universiteit

Met het nodige feestgedruis is vrijdagavond De Verrekijker geopend, de ruimte in het Wis- en Natuurkundegebouw die door sympathisanten van de Nieuwe Universiteit VU is gekraakt.

Voor het feesten kon beginnen, waren de vrijwilligers nog druk aan het zagen, timmeren en schoonmaken. Ook moest de geluidsinstallatie en het licht opgebouwd worden.

Gastcollege

Ondanks al het geklus begint rond half zes Hans Radder aan zijn gastcollege over de toestand aan de universiteit. Daar heeft de emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de VU verstand van, want hij is al jaren actief bij onder meer het Platform Hervorming Nederlandse universiteiten.

De academie is bezet, is zijn analyse. Niet door actievoerende studenten, maar door managers die er een koekjesfabriek van proberen te maken. En dat al jarenlang. Dus tijd voor actie, aldus Radder. Weg met de bezetters!

Radder neemt  flink de tijd om zijn verhaal te vertellen, wat overigens in hoofdlijnen al in 2013 in het filosofisch tijdschrift Krisis is gepubliceerd. Nu is hij wat positiever dan toen. “De acties van studenten, zoals de bezetting van het Maagdenhuis, hebben veel in beweging gebracht. Nu moeten de bestuurders wel luisteren, wat ze jarenlang niet hebben gedaan”, besluit hij zijn college.

Feesten

Daarna is er voor de aanwezigen een eenvoudige veganistische maaltijd en kan het feesten beginnen met de band Rauwe Biet, Dj Patrick en een poetry slam. Al met al duurt het festijn tot in de kleine uurtjes.

Maar De Verrekijker wil niet alleen een feesttent zijn. Regelmatig zijn er debatten en gastcolleges. Zo komt dinsdag 2 juni  Sally Haslanger, die dit semester de Spinoza-leerstoel aan de UvA bekleedt,  spreken over women and other minorities in the philosophy. 

Overdag is De Verrekijker open voor koffie, thee en een praatje. En je kunt er gewoon studeren natuurlijk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.