Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Beter dan Blackboard

Blackboard is zó 2013: de docent bepaalt wat er wel en niet mag en het is gekoppeld aan een vak… De studentenbond SRVU lanceert daarom op de VU het nieuwe internetplatform voor studenten: Cloudents. ‘Daar kunnen studenten zelf groepjes vormen, ook buiten een bepaald vak om, en hun eigen dingen posten’, vertelt SRVU-voorzitter Ayesha Sitaram.

 

Waarom beginnen jullie hiermee? “Wij zien de voordelen in van sociaal online studeren en daarvoor biedt Cloudents vele mogelijkheden. Het combineert namelijk Blackboard met de voordelen van sociale media, zoals Facebook. Studenten kunnen er hun eigen groepen vormen, aantekeningen uitruilen en elkaars vragen beantwoorden.’’

Cloudents is een commercieel bedrijf. Moet de universiteit zich daar wel mee inlaten? “Dit online platform is opgericht in Israël en heeft als doel het verbeteren van studiesucces. Dat is dus erg positief voor zowel de studenten als de universiteiten. Wij zijn als studentenbond benaderd om partner te worden en dit platform te lanceren op de VU. Wij zien vooral de voordelen van deze gratis dienst.”

Onlangs was er veel gedoe over het feit dat sommige universiteiten de mail voor studenten aan Google wilden uitbesteden. Die kan de inhoud van de mails lezen. Is de privacy bij Cloudents wel gegarandeerd? “De gedachte erachter is juist dat je informatie deelt met medestudenten. Je deelt dus alleen de informatie die jij zélf wilt publiceren.”

Nu komen er verschillende online systemen naast elkaar. Waarom is Blackboard niet goed genoeg? “Op zich heb ik geen negatieve ervaringen met Blackboard, maar het is een beperkt systeem. De docent bepaalt wat er wel en niet mag en het is gekoppeld aan een vak. Bij Cloudents kunnen studenten zelf groepjes vormen, ook buiten een bepaald vak om, en hun eigen dingen posten. Het is interactiever dan Blackboard, dat trouwens goed te integreren is in dit systeem.’’

Ik kan me voorstellen dat de universiteit het niet leuk vindt dat iedereen de antwoorden van opdrachten kan bekijken en proeftentamens inzien. “Nu ja, dat gebeurt al via sites als Stuvia. En nu maken studenten vaak een eigen Facebookpagina aan voor een bepaald vak. Daar kunnen ze ook tentamenvragen en antwoorden uitwisselen. Wij hopen nu een studentenplatform te hebben dat al die mogelijkheden samenvoegt. Universiteiten moeten met de tijd meegaan. Je kunt sociale media niet weren uit de studiezalen.’’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.