Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Bètaverhuizing is een te groot financieel vlechtwerk’

De verhuizingen van de bèta’s zijn te vatbaar voor een domino-effect: valt één steen om, dan gaat de rest mee. Dat levert grote financiële risico’s op, vinden de centrale medezeggenschapsraden van studenten en medewerkers van de UvA. Om die reden stemden ze tegen de bètabegroting.

Eerder was al bekend dat ze de begroting hadden weggestemd, maar de precieze argumentatie was nog onduidelijk. Vandaag publiceerden de studenten- en ondernemingsraden de gezamenlijke brief aan het college van bestuur van de UvA op hun website.

Kink in de kabel

De UvA-informatiewetenschappers verhuizen volgens de plannen als eerste naar de Zuidas en daarvoor gaat de UvA huur betalen aan de VU. Vervolgens vertrekken de aardwetenschappers en natuurkundigen van de VU naar het Science Park, waarvoor de VU weer huur gaat betalen aan de UvA. Maar daar zit een mogelijke kink in de kabel: de aardwetenschappers stribbelen volgens de raden tegen.

En als de aardwetenschappers niet komen, redeneren ze, heeft ruimteonderzoeksinstituut SRON, dat voornamelijk met hen samenwerkt, misschien ook niet meer zoveel interesse in een plek op het Science Park. En dan zit de UvA met hoge huurlasten op de Zuidas en geen eigen tegeninkomsten.

Internetkabel

Maar dat is nog niet het enige. De UvA gaat voor de VU-gasten onderwijsruimten op het Science Park ombouwen tot onderzoeksruimten. Maar de raden schatten in dat er de komende jaren alleen maar meer studenten komen, waar dan minder ruimte voor is.

Ook zou er voor de informatiewetenschappers op de Zuidas een nieuwe internetkabel moeten komen tussen Zuidas en Science Park. Maar de kosten daarvoor zijn niet opgenomen in de begroting. En als laatste noemt de medezeggenschap nog vernomen juridisch gesteggel met SRON over een loopbrug, wat volgens hen bepalend kan zijn voor de komst van het instituut.

Al die onzekerheden over de verhuizingen en de bijbehorende uitgaven en inkomsten zijn voor de raden reden om niet in te stemmen met de zogenaamde bètabegroting. Daarmee wordt het opeens heel onzeker of alle samenwerkingsplannen wel door kunnen gaan. Het moet er in ieder geval heel anders uit komen te zien als iedereen op z’n plek blijft.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.