Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Spanning bij wachten op de uitslag

Bètapartij grootste bij lage opkomst

De Bètapartij krijgt vijf van de elf zetels in de nieuwe universitaire studentenraad. Verenigingen United vier en de UniversiteitsPartij twee.

Päivi Reckman, kandidaat voor de bètafaculteit voor de Bètapartij, kreeg de meeste stemmen van alle kandidaten voor de USR: 628. De opkomst was met 16,08 procent lager dan vorig jaar. Toen stemde 18,4 procent van de studenten.

Dit jaar gold voor het eerst een nieuw kiesstelsel. Alle negen faculteiten konden één kandidaat afvaardigen. Alleen bij tandheelkunde en economie was geen enkele kandidaat te vinden. Hun plaatsen worden ingenomen door mensen die kandidaat stonden voor de vrije zetels. De Bètapartij haalde 1034 stemmen voor de vier vrije zetels en krijgt er drie. Rida Hamdi kreeg de meeste stemmen: 501. De vierde vrije zetel gaat naar Pim Kelders van de UniversiteitsPartij met 375 stemmen.

Echt gekozen

De vrees bestond dat door het nieuwe kiesstelsel kandidaten van kleine faculteiten met heel weinig stemmen toch in de raad zouden kunnen komen. Maar dat valt mee. Zo kreeg Selma Boulmalf van de kleinste faculteit Godgeleerdheid toch nog 170 stemmen en Sam Rijkhoff van Geesteswetenschappen 110.

De nieuwe raad telt twee zetels meer dan de oude raad. Bij de huidige studentenraad is de verdeling: vijf zetels voor de BètaPartij en Verenigingen United en de UniversiteitsPartij ieder twee. Verenigingen United krijgt nu vier zetels, dus zij kunnen wel een feestje vieren. Zij wonnen de facultaire zetels bij Godgeleerdheid, Geneeskunde, Sociale Wetenschappen en Rechten. De UniversiteitsPartij haalde alleen de zetel binnen bij Geesteswetenschappen. De Bètapartij bij de bèta’s natuurlijk, en de faculteit Gedrag en Beweging.

Faculteiten

Er waren slechts op vier van de negen faculteiten verkiezingen voor de facultaire studentenraden. Bij de andere faculteiten waren er te weinig kandidaten om verkiezingen te houden. De opkomst was het hoogst bij Sociale Wetenschappen met 16,5 procent en het laagst bij de School of Business and Economics: 11,5 procent. Bij de Bètafaculteit stemde 13,1 procent en bij rechten 14,1 procent van de studenten. Op de faculteiten werden verschillende kandidaten met voorkeurstemmen gekozen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.