Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Beachclub, barbecue & waterpijp: binnenkort op de campus

Groot feest op de VU-campus: het Summer Break Festival. Dinsdag 11 juni sluiten Ladies of Disco & Soul, de drumband KalenTura en dj Kenneth G. het studiejaar af.

Het Summer Break Festival is tegelijk een pilot voor de evenementen die bedacht zijn voor het nieuwe collegejaar 2013/14. “We willen dan vijf of zes grootschalige evenementen organiseren voor een breed publiek”, aldus Wim Haan, diversiteitscoördinator en eindbaas van Dialoog@VU, het platform voor alle studie- en studentenverenigingen op de VU-campus.

Dialoog@VU organiseert het feest in samenwerking met de VU, de studieverenigingen Eos, Aureus, VSPVU, QBDBD, MFVU en campuscafé The Basket. Het feest markeert daarmee tevens het einde van Dialoog@VU oude stijl, die zich vooral richtte op activiteiten voor specifieke doelgroepen aan de multiculturele VU.

Dialoog nieuwe stijl

“Beleid voor doelgroepen werkt niet”, zegt Joris Kijzer, masterstudent business administration en als student-assistent bij Dialoog@VU verantwoordelijk voor de organisatie van het Summer Break Festival. “We willen voortaan evenementen organiseren die voor iedereen interessant zijn vanwege de veelzijdige invulling, en de diversiteit als vanzelf laten ontstaan.”

Daarom staan er op het programma van het festival multiculturele acts, is er bij de barbecue rekening gehouden met moslims en vegetariërs en is er een loungehoek met waterpijpen. “Het feest moet een soort beachclubgevoel uitstralen, met strandstoelen, palmbomen uit de hortus en sfeerverlichting met lampionnen”, aldus Kijzer.

De entree van het Summer Break Festival is gratis. De barbecue kost in de voorverkoop € 2,50 (studenten) of € 5,- (medewerkers). Ter plekke 2,50 duurder. Inschrijven vanaf maandag 27 mei. Kijk op VUnet>serviceplein>vu on campus.

Kijzer heeft het feest – gerekend wordt op zeshonderd bezoekers – samen met een commissie van de deelnemende verenigingen op touw gezet in een recordtijd van nog geen vier weken. “Dat begon met het bedenken van het thema en de inrichting van het campusplein tot aan het opstellen van de begroting, het regelen van de artiesten en de gesprekken met de verschillende afdelingen aan de VU, zoals de congrescoördinatie en de dienst Communicatie & Marketing.”

Dat gaan Haan en Kijzer voor het volgende evenement wel anders aanpakken, weten ze nu. “Daar zijn wel vier, vijf maanden voor nodig, dus voor het evenement dat we eind oktober hebben gepland, zijn nu de brainstormsessies al begonnen.”

Internationaal

Dat evenement wordt een grote internationale VU-dag waarop kleinere, jaarlijks terugkerende evenementen als de Wil Weg Dag (een infomarkt voor studenten die naar het buitenland willen) en de multiculturele markt (waarop buitenlandse studenten hun land presenteren met eten, muziek en cultuur) worden samengevoegd en aangevuld met nieuwe elementen.

De komende jaren zullen er verschillende van die evenementen worden georganiseerd, ook in samenwerking met Cultuurcentrum Griffioen, Sportcentrum, VUconnected en het Exposorium, om de campus te verlevendigen. Er wordt onder meer gedacht aan een sportevenement ‘VU Olympics’ en een VU-breed congres.

Campusgevoel

“Dat programma moet soelaas bieden voor het feit dat er op de VU-campus de komende jaren druk gebouwd gaat worden”, legt Haan uit. Daarnaast moet het de VU-studenten meer aan de campus binden. “Als dat campusgevoel er is, komt het met de betrokkenheid van de studenten bij de VU ook wel goed”, meent Kijzer.

Overigens blijft Dialoog@VU naast de grote VU-brede evenementen ook kleinere dingen organiseren, zoals de jaarlijkse reis naar Israël en Palestina en allerlei actualiteitsdebatten. “Activiteiten die de diepte ingaan”, zoals Haan ze noemt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.