Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

Bachelor information sciences verdwijnt ook

De VU stopt niet alleen met Nederlands, maar ook met de bachelor information sciences. ‘In het informaticadomein kiezen mensen eerder voor een baan in het bedrijfsleven’, zegt portefeuillehouder onderwijs bij de bètafaculteit Van Muijlwijk-Koezen.

Waarom stoppen jullie met de bachelor?
“Het is een lang debat geweest op de faculteit, want er is vraag naar specialisten in het informaticadomein. Maar het is er veel moeilijker om goed gekwalificeerde mensen te vinden dan bij bijvoorbeeld natuurkunde. Dat speelt landelijk, bij alle informatica-afdelingen. De concurrentie met het bedrijfsleven is enorm. Het bedrijfsleven biedt hogere salarissen en vaak ook tijd om onderzoek te doen, of andere dingen die mensen graag doen.”

Information sciences
De bachelor information sciences is volgend studiejaar voor het laatst te kiezen voor nieuwe studenten. Studenten verdiepen zich in nieuwe technologische toepassingen en innovatieve, gebruiksvriendelijke oplossingen en werken aan allerlei praktijkprojecten. De toepassingsgerichte master information sciences blijft bestaan op de VU, met mogelijkheden om via de andere informaticabachelors door te stromen.

De maatschappij heeft toch juist informatici nodig?
“We blijven die mensen ook nog opleiden. De master information sciences blijft bestaan, alleen de instroomroute verandert. In de twee reguliere informaticabachelors komt meer aandacht voor digital science en keuzevakken om door te stromen in de master. En we hebben ook een economische datasciencebachelor, business analytics. Het was een voorwaarde van de facultaire studentenraad dat informaticastudenten voldoende in aanraking blijven komen met toegepaste information sciences-vakken.”

Dus de meest toegepaste bachelor vervalt?
“Het afgelopen jaar is de onderzoeksgroep die deze opleiding droeg, verhuisd naar Utrecht. Dat gebeurt wel vaker in de wetenschap, dus we staan op goede voet met elkaar, maar het gevolg is wel dat we met een gat komen te zitten in deze opleiding. Dan kijk je naar je hele portfolio aan informaticaopleidingen. Ga je nieuwe mensen werven? We hebben besloten meer focus aan te brengen in het opleidingsaanbod.” 

Omdat een groep onderzoekers weg is, moet de bachelor stoppen?
“Nee, dat is een keuze. Het is wel de directe aanleiding om na te denken over het onderwijsportfolio. We hebben een overbrugging afgesproken waarin de Utrechtse docenten nog onderwijs geven op de VU, maar dat kan niet eindeloos doorgaan. De meeste onderzoekers op de faculteit zijn meer gespecialiseerd in het onderzoek naar datascience zelf en niet zozeer in het toepassen van data. Die focus zit nu ook meer in het onderwijs.”

Komen er wel voldoende studenten op af?
“Afgelopen jaar hadden we 60 nieuwe studenten en we hebben ook wel jaren gehad met 75 eerstejaars. Het totaal aantal studenten in de bachelor is ongeveer gelijk aan het aantal in de bachelor artificial intelligence. Computer science is veel groter.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.