Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 december 2024

Campus
& Cultuur

Antropologie haalt omstreden tekeningen van Instagram

De tekening van een witte vrouw die de aarde vasthoudt, waarmee antropologie nieuwe studenten wilde werven, kreeg veel commentaar op sociale media. De afdeling Antropologie heeft deze tekening en nog een andere vanochtend weggehaald.

‘You should know better than to post such an image- especially given the racist history in anthropology.’ Dit is een van de commentaren bij het beeld een uur voordat het werd weggehaald. ‘A clear sign of white supremacy’, noemt iemand anders het. Een derde zegt: ‘To me this image symbolizes a narrow worldview and a major lack of reflexivity.’

Ook een tweede tekening, waarop onder anderen een vrouw van het onderdrukte Padaung-volk staat afgebeeld, is weggehaald. Al bleven hierop commentaren van Instagrammers achterwege.

VU-antropoloog Younes Saramifar was degene binnen de afdeling die vond dat de twee beelden niet door de beugel konden. “Het is een witte vrouw die de wereld vasthoudt en in beheer heeft. En mensen van andere rassen leveren de grondstoffen”, zei hij over de eerste tekening.

‘Mogen witte meisjes niet meer in verwondering naar de wereld kijken?’

Zijn bezwaar tegen de tweede tekening was dat de Padaung-vrouw stond afgebeeld in een rijtje clichébeelden van vreemde volken, terwijl dat beeld daar, volgens Saramifar, niet thuishoort omdat de geschiedenis te pijnlijk en te complex is voor zo’n gesimplificeerd beeld.

Ouderwets en kwalijk

“De beelden representeren de afdeling Antropologie. Nog afgezien van het feit dat ik me hierin absoluut niet gerepresenteerd voel als niet-witte antropoloog, gaat het hier om een visie op de antropologie die ouderwets en kwalijk is”, aldus Saramifar.

Hij mailde het afdelingsbestuur over zijn bezwaren, maar dat was het niet met hem eens. “Voor mij is het een meisje dat in verwondering naar de wereld kijkt. Ze is wit. Ja. Betekent het dat witte meisjes niet meer in verwondering naar de wereld mogen kijken?” zei opleidingsdirecteur Ellen Bal vorige week.

In een schriftelijke verklaring zegt de afdeling nu dat ze de tekeningen van Instagram heeft gehaald ‘om ervoor te zorgen dat een intern gesprek over de inhoud op een veilige manier kan worden gevoerd, zonder dat externe partijen via sociale media daarin een verstorende rol gaan spelen.’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.