Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Anderhalve meter op de VU

De VU is weer open, maar op de campus rondlopen is niet meer wat het was. Elk gebouw heeft maar één ingang, alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht en in de collegezalen mogen veel minder mensen dan vroeger.

Maar laten we beginnen bij het begin.

De entreecheck

Nieuw is het inchecken. In de meeste gebouwen deden medewerkers dat al om hun afdeling op te komen, maar nu moet iedereen het, direct bij de ingang. Het is hetzelfde systeem als bij de afdelingen, waarvoor je je medewerkerspas kunt gebruiken. Voor studentenkaarten start maandag een proef in het W&N-gebouw, in andere gebouwen schrijven studenten zich in bij de gastdame.

VU afstand houden

“We doen dat om een gevoel te krijgen voor het aantal mensen dat op de campus is”, zegt campusdirecteur Franc van Nunen. “Dat moet niet te hoog worden. Er kunnen in eerste instantie maximaal drieduizend mensen op de campus rondlopen.” En voor de aanwezigen moeten er genoeg beveiligers en bedrijfshulpverleners, gevulde koffieautomaten en schone toiletten zijn.

Op de pasjes staan persoonsgegevens, maar de VU telt alleen het aantal mensen dat incheckt en weer uitcheckt, belooft Van Nunen. “Het gaat ons niet om wie er is, maar om de aantallen. We hebben een privacyverklaring opgemaakt en die met de ondernemingsraad besproken. Ja, de pas is gekoppeld aan persoonsgegevens, maar daar doen we niks mee. Daar mag je op vertrouwen.”

Met zijn tweeën de lift in

De centrale hal van het hoofdgebouw hangt vol blauwe stickers met pijlen, rode eenrichtingsverkeersborden en zwart-geel politietape. Met de tape zijn vakken afgeplakt. Daarin mag je wachten, de looproute gaat erlangs. “We hebben niet de hele VU dichtgeplakt met markeringen, maar op de plekken van twijfeling een pijl geplaatst”, zegt Van Nunen. “De visie van de VU is dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Bij het maximum van twintig procent van de normale bezetting zijn we in staat om elkaar de ruimte te geven.”

VU lift

Anderhalve meter in de lift betekent bij de zes-liftengroep in het hoofdgebouw dat er twee personen in de lift mogen. Eén in de hoek vooraan, één in de hoek achterin, gemarkeerd met een kruis op de grond. “Het kost een lift tweeëneenhalve minuut om twee personen naar de twaalfde verdieping te brengen en weer terug te komen”, weet Willem Verduyn, manager vastgoedbeheer. Je zult dus soms wat langer moeten wachten. Het trappenhuis is ook niet per se een goed alternatief, want je kunt niet ver genoeg bij elkaar vandaan blijven als je langs elkaar loopt.

In de schuine collegezalen in het hoofdgebouw kunnen nog maar dertig mensen, terwijl ze normaal plek bieden aan tweehonderd

Komt er iemand bij de liften te staan die in de gaten houdt of iedereen zich aan de regels houdt? “We gaan geen politiecordon neerzetten”, antwoordt Van Nunen. “Maar de gastdame staat in de hal en als die het druk ziet worden, gaat ze natuurlijk een kijkje nemen.”

Samenwerken met meters ertussen

Afstand houden dus, ook als je eenmaal op je bestemming bent in de zalen en kantoren. Van Nunen: “In de supermarkt is het afstand houden al normaal, maar daar loop je tussen vreemden. Collega’s of medestudenten ken je beter, dus we zullen er nog aan moeten wennen.” Voor de kantoren geldt dat twintig procent van de stoelen bezet mag zijn, in de collegezalen is dat soms nog minder. In de schuine collegezalen in het hoofdgebouw kunnen bijvoorbeeld nog maar dertig mensen, terwijl ze plek bieden aan tweehonderd.

VU schuine collegezaal HG

“Een stoel is 55 centimeter breed, dus twee stoelen tussen twee mensen is nog geen anderhalve meter”, zegt Verduyn. In kleinere zalen met los meubilair kan één student per tafel zitten, niet twee. Maar hoe geef je een levendige werkgroep aan een groep studenten die zo ver uit elkaar zitten? Het is aan docenten om daar een draai aan te geven.

Wie niet fit is moet naar huis

En dan de hygiëne. Schone toiletten, schone deurknoppen en schone lucht zorgen toch ook voor minder verspreiding van het virus. “Het uitgangspunt is dat de mensen die hier komen, gezond zijn”, zegt Van Nunen. Heb je klachten? Blijf dan thuis. Ben je hier toch: ga terug naar huis, staat op een pamflet dat bij de ingang van het hoofdgebouw ligt. Wel staan bij alle ingangen palen met desinfecteermiddel, kun je bij de secretariaten schoonmaakmiddelen voor je bureau krijgen en krijgen de deurknoppen vaker een poetsbeurt. “Als iedereen fit is en vaak z’n handen wast, dan kan het”, aldus Van Nunen.

VU gezond

De ventilatie is ook aangepast. “We halen alleen verse lucht van buiten naar binnen, in alle gebouwen, en die wordt weer naar buiten afgevoerd”, zegt Verduyn. “Alle recirculatie is uitgezet, ook al hoeft dat niet eens volgens de richtlijnen van het RIVM, want er is niet aangetoond dat het virus zich zo verspreidt. Bovendien draait de luchtverversing twee uur voor en na de openingstijden door.”

Campusgevoel

Los van alle nieuwe stickers, looproutes en lege gangen overal, zijn ook de koffiepunten en restaurants niet open, en ook Doppio en de Spar zijn dicht. Alleen The Basket is een deel van de week open. Ingrijpend is ook de beslissing om van alle gebouwen alleen de hoofdingang open te houden. Initium, W&N, MF en Bellevue zijn vanaf het campusplein te bereiken, maar voor het hoofdgebouw en NU moet je via de De Boelelaan.

VU gesloten

“Dat is voor de registratie”, zegt Van Nunen. “Als er meer ingangen open zouden zijn, is de controle lastig. Ook de sociale controle, want er zijn zo weinig mensen dat ze verdwijnen in de grote gebouwen. We willen ook voorkomen dat mensen een doorgang binnendoor nemen naar een ander gebouw, zodat ze alleen in het gebouw zijn waar ze moeten zijn.” Ja, de campus gaat weer open, maar het campusgevoel is nog ver te zoeken.

Correctie: in een eerdere versie stond dat The Basket alleen een afhaalpunt heeft. The Basket is echter tijdelijk overgenomen door pop-up restaurant Meneer Smakers.

___________________________________________

Kluswerk

In de drie maanden dat er op de VU alleen een paar mensen in vitale beroepen rondliepen en wat studenten die thuis niet konden studeren, heeft de VU extra kluswerk gedaan. De vloeren zijn van een nieuwe polymeerlaag voorzien, vloerbedekkingen zijn gereinigd en de binnentuin van het hoofdgebouw is opgeknapt. Verder ligt de MF-straat open, wat het begin is van de vernieuwing van het campusplein. Dat project loopt door alle rust op de campus voor op de planning.

MF-straat

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.