Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Amsterdam bouwt achtduizend studentenwoningen bij

De gemeente Amsterdam bouwt de komende vier jaar achtduizend extra woningen voor studenten en nog eens 2.500 voor jongeren. Dat heeft het college van B&W dinsdag besloten.

Volgens SP-wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens is het tekort aan studenten- en jongerenwoningen in Amsterdam nog altijd groot. “Er moet de aankomende periode fors bijgebouwd worden. Daarbij is het belangrijk dat de woningen betaalbaar zijn.”

Laaghangend fruit

Hij erkent dat de ambitie hoog is, zeker omdat de omstandigheden zijn veranderd. Zo moet de gehele opgave uit nieuwbouw en transformatie van leegstaande kantoren komen. Het ‘laaghangend fruit’ is bovendien al geplukt: eenvoudig te verbouwen kantoren zijn inmiddels aangepakt.

De nieuwe woningen moeten betaalbaar zijn voor jongeren en studenten. De bouw van onzelfstandige eenheden, zoals in het ACTA-gebouw – waar de gemeenschappelijke tandartsenopleiding van UvA en VU vroeger gevestigd was – kan daarbij helpen.

Kamernood nog hoog

Uit de monitor studentenhuisvesting die begin oktober verscheen, bleek dat vooral in Amsterdam de kamernood nog hoog is. Volgens Kences, de landelijke organisatie van studentenhuisvesters, zal daar weinig verandering in komen als in 2015 de basisbeurs voor nieuwe studenten wordt afgeschaft.

Ondanks de crisis in de bouw zijn er in Amsterdam de afgelopen vier jaar zo’n 7.750 studenteneenheden en bijna 2.000 woonplekken voor jongeren bijgekomen. Zie het overzicht van bestaande en geplande projecten op dit kaartje.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.