Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Amstelveen wil meer studentenwoningen bij Uilenstede

De gemeente Amstelveen heeft opnieuw een plan gemaakt om de wijk rondom Uilenstede om te bouwen tot ‘gemengd woon- en werkgebied’. Maar het ministerie moet dit keer wel akkoord gaan.

In Kronenburg, zoals de wijk heet, staan momenteel vooral kantoorpanden. Er moeten veel meer woningen komen, vindt de gemeente, vooral voor studenten, en flexibele werkplekken, start-ups en ateliers. Ook wil de gemeente meer sportaanbod, horeca en cultuur.

Streep erdoor

Vorig jaar presenteerde Amstelveen ook al een plan om woningen, werkplekken en voorzieningen te bouwen in Kronenburg, maar het Rijk vond het aantal nieuwe woningen in het plan – 2500 – veel te groot en haalde er een streep door. Kronenburg-Uilenstede ligt in de aanvliegroute naar Schiphol en daar mochten officieel geen woningen bijgebouwd worden.

Maar de regels zijn inmiddels versoepeld en in het nieuwe plan gaat de gemeente weer uit van 2500 nieuwe woningen, voor met name studenten. Schiphol is ook bij de plannen betrokken, dus vanuit die hoek valt weinig tegenspraak te verwachten.

Levendiger

Volgens Marcel van Heemert, programmamanager campusontwikkeling bij FCO en namens de VU betrokken bij de plannen rondom Uilenstede, wordt het gebied levendiger en veiliger. “Er staan nu best veel kantoren leeg en er is braakliggend terrein. Als de plannen doorgaan, komen er meer woningen, hotels, horeca en andere voorzieningen, en wordt het sociaal veiliger.”

Mocht je willen reageren op de plannen dan kan dat tot en met 5 maart 2019. De gemeenteraad betrekt de reacties bij de besluitvorming over de plannen. Het ministerie zal daarna nog naar de plannen kijken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.