Je bent zelf vast podcastfan.
“Ja, heel erg! Het is een fijne manier om goede content tot je te krijgen terwijl je andere dingen kunt doen. En om met nieuwe mensen in contact te komen. Vaak ben ik geïnteresseerd in het thema van een podcast, maar ken ik de mensen die worden uitgenodigd niet. Ik leer dan een expert op een gebied kennen, die kan ik gaan volgen of ik kan voor een onderzoek voor mijn studie iemand benaderen die ik op een podcast had gehoord. Het verbreedt mijn perspectief.”
De podcast van Puck de Boer hoort bij de blogwebsite van de antropologen aan de VU, Standplaats Wereld. Er zijn nu zeven afleveringen: gesprekken met studenten en alumni van veertig tot vijftig minuten. De podcast is te beluisteren via Standplaatswereld.nl/podcast.
Dus als ik jou tegenkom is de kans groot dat je oortjes in hebt?
“Als ik niet aan het studeren ben, zit ik inderdaad vaak met oortjes in. Of het liefst zonder oortjes, dan ben je nog wat socialer. Het is een soort radio, maar dan met zelf de controle over wat je wanneer luistert.”
En toen dacht je: ik ga zelf podcasthost worden?
“Ik zou een blogserie maken over de toegevoegde waarde van onze studie, voor Standplaats Wereld, de blog van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie. Want het is voor studenten nog weleens een uitdaging om te bedenken wat je met deze studie kunt, hoe je je op de arbeidsmarkt oriënteert, wat de toegevoegde waarde is van wat je leert. Toen dacht ik ineens: waarom maak ik er geen podcastserie van? Het is een nieuw element dat ik aan Standplaats Wereld kan toevoegen. En een leuke manier om mensen op een andere manier te laten nadenken over wat ze kunnen met deze studie.”
Wie nodig je uit?
“Mensen uit het veld. Tot nu toe zijn dat voornamelijk alumni, maar ook studenten. En docenten staan op de planning.”
Noem eens twee gasten die je hebt gehad?
“De allereerste was Yatou Sallah, een van mijn medestudenten. Zij is international. We hebben gesproken over waar ze vandaan komt, qua studie en qua opvoeding, en hoe dat haar passie heeft gevormd om antropologie te gaan studeren. We hadden het over hoe zij van land naar land is gereisd, hoe zij in Nederland terechtkwam, hoe ze het hier ervaart, wat ze mooi vindt aan de studie.”
“Een ander leuk gesprek was met Walter Faaij. Met hem heb ik gesproken over zijn pad van de studie naar zijn eigen onderneming. De praktische barrières, maar ook de ethiek: ga je in zee met bedrijven die winstgeoriënteerd zijn? Waarom niet, waarom wel? En over waarom een antropologische blik goed is als je het hebt over duurzaamheid. Walter gelooft dat duurzaamheidsverandering in een organisatie niet alleen een kwestie is van nieuw beleid met een aantal stappenplannen. Het is juist ook een kwestie van cultuurverandering.”
Wat is de toegevoegde waarde van deze podcast voor jou?
“Ik wil graag goed leren interviewen. Duidelijke vragen formuleren en leren luisteren: aan iemand laten zien dat je luistert en dat ook in je vervolgvragen laten merken. Leren als iemand iets interessants zegt, dat op te slaan achterin je hoofd, terwijl je nog steeds luistert, om er misschien pas een half uur later op terug te grijpen. Op die manier leer je betere gesprekken voeren en voelt een persoon zich gehoord en gezien. Dat vind ik heel belangrijk, in mijn persoonlijke leven, en ook in de carrière die ik voor ogen heb.”
Wat wil je gaan doen, dat goed luisteren belangrijk is?
“Ik zou heel graag de politiek in gaan. Ik vind het belangrijk om vanuit de mensen zelf te kijken wat er speelt en wat ze nodig hebben. Wil je mensen goed vertegenwoordigen, dan moet je goed naar hen kunnen luisteren. Ik wil ze ook laten zien dat ze gehoord worden. Dat is iets waar steeds meer mensen tegenwoordig onvrede over hebben als het gaat over het huidige politieke systeem. Daar wil ik verandering in brengen.”