Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 januari 2025

Campus
& Cultuur

Als je wilt kun je helemaal los op het Uilenstedefestival

Met z’n zessen een skippyslang vooruit krijgen, dat is nog niet zo gemakkelijk. “Eén, twee, drie!” De voorste student wipt net iets eerder omhoog dan de andere vijf. Weer geen beweging.

Op Uilenstede strijden studenten vanmiddag druk tegen elkaar bij een tienkamp van actieve en grappige spellen. De tienkamp is onderdeel van het Uilenstedefestival op de VU Introductiedagen. “Ik had niet gedacht dat het zo zwaar zou zijn”, zegt een van de teamleden tegen de ander als ze na afloop van de slang stappen. Maar ze hebben toch gewonnen: het andere team is helemaal amper van zijn plek gekomen.

Fanatiek

Naast de skippyslang werken twee teams zich fanatiek omhoog via een wiebelige touwladder naar een bel die geluid moet worden. Ze moedigen hun teamgenoten aan en juichen elke keer als de bel klinkt. Verderop rollen twee groepjes eerstejaars een enorme bal richting een pion met bovenop een student, die op de bal moet zien te blijven.

 

Tussendoor knalt zomerse dancemuziek over het veld. Hier klinkt aftellen, daar klinkt gejoel. Het studentendorp is volgepakt met eerstejaars in kleurrijke, makkelijk zittende kleding. En omdat relaxen ook nodig is, heeft een groepje studenten wat banken buiten gezet om op te hangen of zitten ze in de schaduw van de bomen.

Uitslapen

“We zitten lekker in de zon”, zegt Nathan van Gelderen (17), student in de bachelor informatie, multimedia en management. “We hebben bijna niks gedaan van de tienkamp, want we zijn maar met vier mensen uit onze groep van zestien mensen. Dat is vaak niet genoeg voor de spellen.” De meeste teamgenoten zijn niet gekomen. Ze hadden meer zin om uit te slapen na het feest van gisteravond.

Het is wel een leuk groepje, vindt studiegenoot Daan van der Weele (18), die naast hem zit. “Het zijn allemaal mensen van onze studie, dus je begint al echt vrienden te maken voor het studeren.” Bij het levende tafelvoetbal kan een criminologiestudent nog net roepen dat ze het gezellig vindt. Haar team is aan de beurt. “Ik ken nog niemand op de VU en het lukt zo wel om mensen te leren kennen.”

Wie alvast wil bekijken welke sport hij of zij moet kiezen, kan binnen terecht in het sportcentrum VU voor onder andere workshops pilates of kickboksen. Vijftien kickboksers hebben zich gehuld in bokshandschoenen en beenbeschermers en rennen rondjes in de zaal om de spieren op te warmen.

Ook Cultuurcentrum de Griffioen stalt zijn waren uit. Afromix, acteren of striptekenen, studenten kunnen overal even aan proeven. De docent van het Afrikaanse dansen zet haar cursisten direct flink aan het werk. Ze draagt haar haar in lange, dunne vlechtjes en een Afrikaanse doek om haar heupen. “Het begin: je doet je armen naar achteren en dan doe je ze in een grote beweging naar voren over je hoofd heen en tegelijk spring je omhoog en schop je je rechterbeen wat naar voren.”

 

In hoog tempo volgen de bewegingen van de dans elkaar op. De studenten kijken geconcentreerd naar de docent en zichzelf in de spiegel en hebben binnen tien minuten het eerste deel van het dansje volledig onder de knie. Zelfs op een snel Afrikaans ritme. “Dit is echt killing, hoor”, zegt een deelneemster als ze heel even rust hebben. “Dit is meer dan ik normaal aan sport doe!”

Huilen

Verderop spelen vijf studenten dat ze in een bus zitten. Elke keer als er een nieuwe passagier binnenkomt moeten ze zijn of haar emotie overnemen. Van bang naar blij, naar boos, naar verdrietig. Uiteindelijk verlaten ze alle vijf huilend de bus omdat het gaspedaal niet meer werkt. “Als je improviseert moet je ‘ja’ zeggen”, zegt de docent. “Ja tegen wat je zelf bedacht had en ja tegen wat de ander bedenkt. Soms blokkeer je. Door acteren leer je jezelf ook kennen.” Een serieuze les op deze verder onbezorgd ogende middag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.