Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 december 2024

Campus
& Cultuur

Neprechters in een neprechtbank (met een portret van de koning aan de muur, net als in het eggie) onder toezicht van docent strafrecht Eline van Poecke.

‘Als je per ongeluk een schaar in iemands hoofd gooit, is dat dan doodslag?’

In het Pre-University College maken vwo-leerlingen alvast kennis met het leven aan de VU. Ze krijgen intensieve colleges en worden er enorm door geprikkeld.

Docent strafrecht Eline van Poecke heeft een rechtbanktoga meegenomen naar haar college, met een witte bef. Haar studenten, allemaal piepjonge vwo’ers, mogen hem even aan en maken foto’s van elkaar met hun telefoons. Gebeurt er iets met ze als ze die toga aan hebben? Voelen ze zich er anders door? “Nee, zegt een meisje, het voelt gewoon als een verkleedpartijtje.”

In de rechtszaal verander je wel degelijk als je een toga aanhebt, legt Van Poecke uit. Hij symboliseert dat je ‘wars van ijdelheid’ bent. Dat je daar dus staat als instrument van de rechtsstaat, niet gehinderd door geldingsdrang of zoiets.

De vwo’ers worden in groepjes verdeeld en moeten als advocaten, aanklagers en rechters een echt bestaande rechtszaak voorbereiden en behandelen. Maar eerst legt Van Poecke ze een aantal principes uit. Over het verschil tussen ‘moord’ en ‘doodslag’ en dood door schuld, wat ‘voorbedachte raad’ is en ‘voorwaardelijke opzet’ en ‘noodweer’ en ‘zwijgrecht’ en ‘meineed’.

Ze hebben honderd vragen, en ze zijn zeer vindingrijk. “Stel dat je met iemand aan het vechten bent en je hebt de dag daarvoor geroepen: ‘ik maak hem helemaal kapot’, is dat dan voorbedachte raad?” Van Poecke vindt dat een moeilijke, het hangt af van de omstandigheden. “Stel dat je in de klas van een afstand een grote schaar in de prullenbak wilt gooien, maar die per ongeluk in iemands hoofd gooit waardoor die sterft, is dat dan doodslag of dood door schuld?” Van Poecke denkt dat je dan, er onder andere van uitgaande dat het in een drukke klas is “in de richting komt van ‘doodslag met voorwaardelijke opzet.’”

Voortijdige uitval

De vwo’ers, de meeste 16 en 17 jaar oud, volgen het college van Van Poecke om aan het academische wereld te proeven. In het kader van het project Pre-University College volgen ze vier masterclasses, verspreid over het hele jaar, in een vak dat hen interessant lijkt. Ze krijgen college, leren bronnenonderzoek te doen, voeren een echt wetenschappelijk onderzoek uit, presenteren dat en aan het eind krijgen ze een certificaat.  Ze kunnen kiezen uit tal van takken van wetenschap: economie, geografie, biologie, geneeskunde, geschiedenis, neurologie, scheikunde enzovoort.

“Doel is om vwo-leerlingen iets te leren over wetenschap en de universiteit”, legt projectleider Loes Mulders van het Pre-University College uit. “Zo worden ze geholpen om uiteindelijk een goede studiekeuze te maken en de kans op voortijdige uitval te verkleinen.”

Het Pre-University College is een geesteskind van de vorige VU-rector, Frank van der Duyn Schouten. “Die heeft de bestuurders van een aantal vwo’s benaderd die min of meer hofleveranciers van nieuwe VU-studenten zijn, om met hen te spreken over de aansluiting en de toekomst van de studenten op de arbeidsmarkt”, aldus Mulders.

Het Pre-University College zorgt dat de overgang van school naar universiteit minder schokkend is door ze in een vroeg stadium al een gedegen voorbereiding te geven in de vorm van een echte academische cursus. Het helpt ze ook bij de afweging van hun studiekeuze.

Wetten en regels

Behalve de masterclasses zijn er ook andere programma’s binnen het Pre-University College. Bijvoorbeeld het profielwerkstuk, programma waarin VU-studenten de leerlingen onder meer helpen goede onderzoeksvragen te stellen en brononderzoek te doen. Be Prepared is voor 5vwo’ers die als eerste in hun gezin of familie een universitaire studie doen en dus niemand in hun omgeving hebben die ze wegwijs maakt in het academische leven. Alle programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met docenten van het voortgezet onderwijs, de VU en met VU-studenten.

De zestienjarige Farhana Mahabali, die 5vwo doet op het Sint Ignatius College in Amsterdam, wilde eerst beslist geneeskunde gaan doen, maar door deze masterclass Rechten, die overigens haar tweede keuze is omdat ze werd uitgeloot voor een masterclass geneeskunde (over een goede voorbereiding op de universiteit gesproken!), is ze gaan twijfelen. “Ook door de lessen maatschappijleer op school ging ik me al interesseren voor de rechtsstaat en voor recht en hoe het precies werkt met wetten en regels.”

Een uitgebreide reportage van de Pre University College staat in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.