Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

Alles wat je nog niet weet over seks

Hoeveel weten wij, hoogopgeleide, vrijdenkende mensen uit de stad nou eigenlijk over seks? Veel minder dan je zou denken, stelt Gian van Grunsven, journalist en een van de makers van de voorstelling Sexiety.

Van Grunsven houdt zich al jaren met het thema bezig, ze begon de talkshow Voorlichting voor Gevorderden bij Pllek, een cultuurpodium in Noord. Daarvoor sprak ze talloze seksuologen en andere deskundigen. En toen kwam ze de theatermakers Anne Gehring en Vera Ketelaars tegen die iets wilden met seks in het theater. Ze hadden een klik en daar is de voorstelling Sexiety uitgerold. 

Jij hebt vier jaar lang  onderzoek gedaan naar seks en in die tijd heel veel mensen gesproken. Maar seks is toch niet typisch een onderwerp voor deskundigen?
“Natuurlijk niet. Maar vaak hebben die deskundigen zelf een heel persoonlijke weg afgelegd op het gebied van seksualiteit, waardoor ze geworden zijn wie ze nu zijn. Dat maakt ze interessant als gesprekspartner. Seksuologen praten veel minder vanuit hun eigen ervaring.”

Win kaarten voor Sexiety
> De voorstelling Sexiety gaat op 7 maart in première in cultuurcentrum Griffioen op Uilenstede. Advalvas mag twee keer twee kaarten gratis weggeven. Mail waarom jij naar Sexiety wil naar theater.griffioen@vu.nl.
> Niet gewonnen? Dan kun je als student met korting naar Sexiety: vink in het reserveringssysteem van De Griffioen het kaarttype student aan en voer de actiecode STUDENTSEKS in. Dan kun je voor €7,50 naar de voorstelling in plaats van €11,-.
> De voorstelling gaat daarna op toernee.

Hoe kwam je bij het thema seks?
“Toen ik was afgestudeerd (master dramaturgie aan de UvA) kon ik in de horeca gaan werken, maar daar had ik niet zoveel zin in. Ik ben de sekswinkel Mail&Female binnengestapt, omdat het me leuk leek om daar te werken. Maar ik was er niet voor gemaakt om in de winkel te staan. Toen kwam de eigenaresse met het idee om een talkshow te gaan maken over seks. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en dat vond ik superboeiend. Alleen bleek al snel dat er geen groot publiek afkomt op een talkshow in een sekswinkel. Mensen hebben toch drempelvrees.”

Wat heb je geleerd van al die coaches en deskundigen?
“Vooral dat er heel verschillende visies zijn op seksualiteit. Ik vind het belangrijk om dat aan mensen te laten zien. Seks is in veel culturen niet iets dat begint of ophoudt met de daad. De Taoisten bijvoorbeeld kennen seksualiteit een heel belangrijke plaats toe in het hele leven. Die zijn meesters in het cultiveren van hun seksuele energie.”

En wij? Hoe staat het met onze kennis op het gebied van seks?
“Met name westerse vrouwen zijn vaak erg onzeker over hun lichaam. Die zien vooral hun eigen imperfecties. Dat leidt tot een weinig ontspannen houding in bed. En als je niet ontspannen bent, kan seks moeilijk worden.
Daarnaast is er veel kennis die toch niet algemeen bekend is en zijn zelfs wetenschappers het niet eens over hoe de vrouwelijke seksorganen werken. Bestaat die g-spot nou wel of niet? Kunnen vrouwen alleen orgasmes krijgen met hun clitoris, of bestaat het baarmoederlijk orgasme? Als je op zoek gaat, blijkt dat er best weinig onderzoek is gedaan naar dit soort dingen.”

Wat had je zelf graag eerder over seks willen weten?
“Ik weet inmiddels best veel van seks, maar ik loop nog steeds tegen dezelfde problemen aan als anderen. Veel weten is geen bescherming, als het persoonlijk wordt, en dat is seks altijd, ben je net zo kwetsbaar. Daarnaast ben ik ook wel blij dat ik sommige dingen niet wist toen ik nog student was, anders was ik een stuk minder onbevangen geweest.”

Hoe breng je seks op het podium?
“Anne en Vera spelen scènes die deels gebaseerd zijn op hun eigen ervaringen. De een speelt een hunter, iemand die seks heeft met verschillende mannen en vrouwen, de ander speelt dat ze een lange relatie heeft waarin er geen seks meer is. Tussendoor kom ik steeds met college-achtige feitjes, bijvoorbeeld over dat ons brein ons grootste seksorgaan is. Daarbij kun je soms een zucht van verlichting door de zaal horen gaan: zie je wel, het ligt niet aan mij.
En we werken met muzikant Mark Nieuwenhuis. Hij speelt trompet en mixt live muziek tijdens de voorstelling. Want door al dat gepraat, zit je al snel veel in je hoofd en dat hoofd alleen is dus niet toereikend voor seks. We hebben al op Oerol gestaan en op De Parade, daar was het publiek heel enthousiast. Nu gaan we de voorstelling in iets aangepaste vorm in theaterzalen brengen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.