Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Alle plekken bezet in bieb, hoe moet dat straks dan?

Het wordt nu echt steeds drukker op de campus. De Universiteitsbibliotheek stroomt vol, en bij het koffiepunt staan de studenten ‘gewoon’ gezellig bij elkaar. Waar is die anderhalve meter afstand? Een reportage.

Terwijl de fietsenrekken een aantal maanden geleden zowat nog allemaal onbezet waren, moet ik nu mijn fiets tussen de achterwielen van twee andere fietsen proppen. Ik kan alvast op zoek gaan naar mijn collegekaart en mijn mondkapje, want er staan nog zes studenten voor me in de rij om door toegangsdraaideur van het hoofdgebouw te gaan. Twee mannen met oranje hesjes knikken naar je als je naar binnen mag, en nog eens twee andere mannen met hesjes werpen een blik op mijn collegekaart als ik hen goedemorgen wens.

inchecken

Ik wrijf het plakkerige goedje van de desinfecterende gel over mijn handen en bedenk ondertussen een strategie om een plekje in de  bibliotheek te bemachtigen. Ik kan eerst kijken op de tweede – mijn favoriete verdieping – maar gisteren was die al stampvol. In januari had ik het voor het kiezen op de tweede. Ik zat er samen met een studiegenootje, want thuis hebben we moeite met de concentratie. We konden toen makkelijk anderhalve meter afstand houden, want er was maar een handjevol studenten op die verdieping. Enkelen studeren nu zelfs in de foyer, maar dat wil ik liever niet.

campus roos van leerdam

Ik kies ervoor om de lift te pakken naar de negende, waar ik ook wel lekker zit vaak. De route naar de lift is aangegeven met stickers op de grond, die al een beetje beginnen te slijten. Een groepje kletsende studenten zonder mondkapje loopt dwars door het ‘wachtgebied’ voor de lift. Er staan wel enkele hosts en mensen met oranje hesjes, maar moeten zij nu al die studenten aanspreken op hun gebrek aan mondkapjes of afstand? In de lift sta ik op een blauwe sticker met een kruis – hier mag je staan – maar op de vijfde verdieping komen twee kletsende studenten met me mee naar boven. Tja, wat zeg je dan? Ik ga ze niet verbieden om de lift te nemen.

Op de negende verdieping zijn alle tafels met een groen vinkje bezet. Althans, de helft van de plekken wordt bezet gehouden door een jas over de stoel, een schrift of tafel of een leeg koffiebekertje. De studenten houden even pauze, maar willen hun plekje niet kwijt.

 campus

Via de fast lane down – eenrichtingsverkeer naar beneden – loop ik naar de achtste verdieping. Ik kom nog een student tegen die de verkeerde kant op gaat. Via afgesleten looproutestickers en nog meer trappen naar beneden, vind ik een plekje ergens helemaal achterin op de zesde verdieping.

Bizar: de docenten zitten thuis college te geven terwijl deze studenten op de campus dat college volgen

Eindelijk kan ik aan het werk. Om me heen zitten best veel studenten. Sommigen lezen hun literatuur, anderen volgen online college. Dit is bizar: de docenten zitten thuis college te geven terwijl deze studenten op de campus dat college volgen.

Handhaving anderhalve meter?

Als ik even koffie wil halen, zie ik hoe mensen gezellig bij elkaar staan. Nu is de campus nog niet zo vol als voor de coronacrisis. Maar hoe zal dat straks gaan als er weer fysiek colleges worden gegeven? Hoe ga je tussen de colleges door loslopende studenten anderhalve meter afstand laten houden? En wie is daar dan verantwoordelijk voor?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.