Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

AIVD moet geen studenten als spion ronselen, vindt SP

Inlichtingendienst AIVD ronselt informanten onder studenten, meldt het Algemeen Dagblad. De Socialistische Partij wil dat verbieden. “Het gaat om een jonge, kwetsbare groep mensen.”

Een stagiair van het AD, Ivo Roodbergen, deed in Egypte onderzoek voor zijn afstudeerscriptie. Hij werd benaderd door de AIVD, die informatie wilde over de mensen die de jongen in Egypte ontmoette. “De dienst vroeg hem het contact stil te houden, maar wist kennelijk niet dat hij stage liep bij het AD”, schrijft hij in zijn eigen artikel.

Offer you can’t refuse

Roodbergen is niet de enige die door de AIVD is benaderd. De geheime dienst is onder meer geïnteresseerd demonstraties en krakersbijeenkomsten. Veel studenten zouden van de toenaderingspogingen schrikken en zich geïntimideerd voelen: ze zouden bang zijn zichzelf verdacht te maken als ze niet meewerken.

In de krant zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf dat het haar niet verbaast dat de AIVD onder studenten informatie zoekt.

Studentenprotesten in de gaten houden

Het was al bekend dat de AIVD en politie studentenprotesten in de gaten houden. Ook dat wekte de weerzin van actievoerders.

Al eerder wilde de Socialistische Partij dat de geheime dienst ophoudt journalisten en medewerkers van hulporganisaties als informanten te ronselen. Ook de Landelijke Studenten Vakbond spreekt zich uit tegen het benaderen van studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.