Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Actievoerende docenten geven buiten college

Norah Karrouche, docent geesteswetenschappen, gaf vandaag het eerste buitencollege aan de VU: Introduction to migration studies. Zo’n vijftien studenten zijn erop afgekomen. Met jassen en sjaals, want het is koud.  

Karrouche is door de wind slecht te verstaan en als er een vuilniskarretje voorbijkomt, valt haar stemgeluid helemaal weg. Maar dat maakt misschien de boodschap juist wel duidelijk: de actievoerende docenten vinden dat er echt meer geld naar de wetenschap moet. Het VU-bestuur ondersteunt de actie. Collegevoorzitter Mirjam van Praag zit bij de toehoorders van het derde college State, Power and Conflict van Bastiaan van Apeldoorn.

De acties zijn nodig, zegt Régine Anmuth, FNV-vakbondsconsulent op de VU. Want naar de roep om meer geld voor de wetenschap is niet bepaald geluisterd door de politiek, zo bleek vorige week op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde nog eens een extra bezuiniging van bijna twintig miljoen op het hoger onderwijs aan. “Een belediging in het gezicht van de wetenschap”, vindt Anmuth.

Werkcollege wiskunde

Vierentwintig openluchtcolleges worden er deze week gegeven op de VU, van theologie tot theoretische natuurkunde en alles ertussenin. “We hadden geen moeite om het programma te vullen voor maandag, dinsdag en woensdag”, vertelt Derk Kooi, promovendus bij scheikunde, die vandaag de organisatie doet. Hijzelf geeft vandaag een  werkcollege, vertelt hij. Betekent dat ontploffingen en spektakel op de campus? “Nee, het is een werkcollege wiskunde.”  

Het actieschema voor de buitencolleges aan de VU en aan andere universiteiten vind je hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.