Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Actievoerders verstoren Dies Natalis

Vier vertegenwoordigers van de VU-afdeling van De Nieuwe Universiteit, onder wie campusdichter Charley Ranzijn, hebben zojuist de uitreiking van een eredoctoraat aan Herman van Rompuy verstoord.

Van Rompuy kreeg het eredoctoraat ter gelegenheid van de 135e Dies Natalis van de VU.

Gewapend met een spandoek ‘geen eredoctoraat voor Van Rompuy’ en een megafoon lazen drie DNU’ers hun verklaring voor. Van Rompuy staat in hun ogen voor ‘neoliberalisme’ en dus ook voor de forse bezuinigingen aan de VU, en mag daarom geen eredoctoraat krijgen.

De campusdichter droeg, gekleed in een lawaaihemd, een aantal haiku’s voor.

“Ik laat jullie uitspreken en daarna gaan jullie weg”, zei rector Vinod Subramaniam. “We zijn een universiteit en staan voor vrijheid van meningsuiting.”

Daarna ging alles op zijn VU’s. De studenten deden hun zegje en vertrokken gehoorzaam. Alleen de dichter las snel vier haiku’s voor, terwijl hij er maar één mocht van de rector.

Ook was er wat boegeroep. Iemand in de zaal riep op de studenten “af te voeren.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.