Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Actievoerders bezetten ruimte op VU-campus omdat het kan

De Nieuwe Universiteit VU heeft vanochtend rond half zeven een leegstaande ruimte in het W&N-gebouw bezet. Vanmiddag om vier uur opent daar academisch café De Verrekijker met een lezing van UvA-docent Jos Scheren, die bij de originele Maagdenhuisbezetting was.

Het is de bedoeling dat de ruimte overdag en ’s avonds open is voor lezingen en debatten van studenten en docenten. Tussendoor kunnen bezoekers er studeren. Een echte kroeg wordt het niet, er wordt koffie en thee geschonken.

Deur stond open

“Het is raar dat studieverenigingen steeds vaker naar flexplekken moeten verhuizen terwijl ruimtes als deze leeg staan”, zegt een masterstudente religiestudies, die anoniem wil blijven. De bezetters zijn geïnspireerd door het Kritisch café Terecht dat door de Nijmeegse tak van De Nieuwe Universiteit geopend werd.

De ruimte, die naast supermarkt Spar ligt, staat al meer dan twee jaar leeg. Er was sprake van dat er een Hema zou komen, maar dat plan ging niet door. De krakers zeggen niets over hoe ze de ruimte binnengekomen zijn. “De deur stond toevallig open.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.