Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Actie, actie!’

Om precies 12 uur begonnen de megafoons en mobiele sirenes te loeien op het binnenplein. Daarmee gaven de vakbonden te kennen dat het ultimatum aan het college van bestuur is verstreken.

Het college had al eerder laten weten niet op de eisen van de vakbonden in te gaan. “Actie, actie” was het antwoord van de zo’ n honderd aanwezigen. Die voegden de daad bij het woord en trokken demonstratief naar de hal van het hoofdgebouw. Daar zette  Abvakabo vakbondsbestuurder Gijsbert Boggia nog eens uiteen wat er op het spel staat. “Omdat er veel deeltijdbanen op de universiteit zijn, dreigen zo’n zeshonderd mensen hun werk kwijt te raken. Dat pikken we niet. Daarom eisen wij van het bestuur dat er geen gedwongen ontslagen vallen.”

In een eerder gepubliceerde verklaring liet het college van bestuur weten die garantie niet te willen geven. Ook zegt het bestuur dat minder mensen dan de bonden beweren, hun baan  dreigen te verliezen. Er verdwijnen weliswaar ongeveer vierhonderdvijftig formatieplaatsen bij de universiteit zelf, maar zo’n honderdvijftig  mensen zouden via outsourcing toch aan het werk kunnen blijven bij een andere werkgever. Maar dat zien de vakbonden niet als een aanvaardbaar compromis.

Vierduizend actieflyers zijn al gedrukt en worden de komende dagen op de universiteit verspreid. Woensdagmiddag vergaderen vakbondsleden en andere geïnteresseerden over verdere acties

Woensdagmiddag is er ook een vergadering van de ondernemingsraad, zonder de aanwezigheid van het college van bestuur, waar mogelijk nieuwe stappen worden besproken. Er bestaan plannen om een meldpunt op te richten waar medewerkers kunnen aangeven dat al een begin wordt gemaakt met uitvoering van reorganisaties. Op 1 november staat namelijk nog een rechtszaak van de ondernemingsraad gepland tegen het bestuur om de aangekondigde reorganisatie tegen te houden. De OR wil dat het bestuur voor die tijd geen onomkeerbare maatregelen neemt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.