Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Aantal vooraanmeldingen voor het wo blijft gelijk

Tot 1 mei hebben zich meer jongeren aangemeld voor een studie dan op dezelfde datum vorig jaar. Maar dat is niet terug te zien in het aantal aanmelding bij universiteiten. Vooral de hogescholen lijken in september meer studenten te kunnen verwelkomen.

Vooraanmeldingen

In het wetenschappelijk onderwijs is het aantal aanmeldingen met pakweg 66.000 ongeveer gelijk aan het aantal vooraanmeldingen in 2014. Op 1 mei hadden bijna 112.000 studenten zich voor het eerst ingeschreven voor een hbo-bacheloropleiding, een groei van zes procent ten opzichte van 1 mei vorig jaar.  

Proefcollege

Sinds vorig jaar moeten studiekiezers zich vóór 1 mei aanmelden, zodat er tijd is om mee te doen aan studiekeuzeactiviteiten. Ze krijgen bijvoorbeeld een proefcollege, moeten een vragenlijst invullen of hebben een gesprek met docenten. Wie zich de komende weken nog aanmeldt, kan in principe worden afgewezen, al waren weinig opleidingen vorig jaar echt zo streng. 

De vooraanmeldingen zeggen nog lang niet alles over het daadwerkelijke aantal eerstejaars dat in september van start gaat. Er zijn immers altijd mensen die zich na 1 mei aanmelden, zakken voor hun eindexamen of niet worden ingeloot. Het uiteindelijke aantal inschrijvingen is over het algemeen lager dan het aantal vooraanmeldingen. 

Geen basisbeurs

Toch is dit jaar iedereen erg benieuwd naar de cijfers: de studenten die per 1 september aan een opleiding beginnen, zijn immers de eersten die geen basisbeurs meer krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.