Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Aantal studenten met een bedrijf verdubbeld

Nederlandse studenten starten vaker een bedrijf naast hun opleiding. Ze volgen een wereldwijde trend.

Twee jaar geleden was drie procent van de studenten zelfstandig ondernemer, bleek uit een vragenlijst die door zo’n tienduizend studenten was ingevuld. Nu is dat zes procent: er lijkt sprake van een verdubbeling.

Wereldwijd beeld

Daar valt wel iets op af te dingen. Er zitten deze keer meer hbo’ers in de steekproef en die zijn ondernemender, vertelt Hendrik Halbe, een van de auteurs van het rapport over Nederland. Ook kwam van sommige universiteiten meer respons dan van andere: verreweg de meeste respondenten studeren in Rotterdam of Groningen.

Maar het past wel bij het wereldwijde beeld dat opdoemt uit de zogeheten Global university entrepreneurial spirit students’ survey (Guesss), waarin het wereldwijde animo voor ondernemerschap wordt gepeild. Ook in andere landen lijkt ondernemerschap in de lift te zitten: internationaal steeg het aantal studenten met een eigen onderneming van twee naar acht procent, aldus Halbe.

Eigen baas

Vlak na hun afstuderen willen de meeste studenten in een klein of middelgroot bedrijf werken, maar ze hebben wel toekomstdromen: 27 procent wil na een jaar of vijf eigen baas zijn. Mannen zeggen dat vaker dan vrouwen (31,3 om 24,5 procent).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.