Is crimineel gedrag aangeboren of ligt het aan de sociale omgeving? Die aloude vraag komt aan de orde op het congres ‘Het Criminele Brein’ dat de studievereniging van psychologie en pedagogiek, de VSPVU donderdagmiddag 18 oktober organiseert.
De studenten willen de discussie echter vooral op een praktisch, en niet alleen theoretisch, niveau benaderen. Daarom luidt de centrale vraag: ‘Hoe het recidiveprobleem aan te pakken?’ Volgens gegevens gaat driekwart van de tot gevangenisstraf veroordeelde volwassen namelijk ooit opnieuw de fout in. “We willen de nu bestaande praktijk bij Justitie toetsen aan wetenschappelijke inzichten,” legt Lisette van der Schrier, voorzitter van de congrescommissie, uit.
Ex-gedetineerde
Om dat debat te voeren heeft de commissie sprekers uit alle richtingen uitgenodigd. Zo spreekt de ex-gedetineerde Rein Gerritsen. Nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten wegens een bankoverval ging hij natuurkunde, filosofie en psychologie studeren. Een andere spreker is de oud directeur van de Bijlmerbajes Pierre Stalman, momenteel hoofd van het Pieter Baan Centrum waar verdachten van misdrijven psychisch worden onderzocht. Vanuit de wetenschap komen de bekende forensisch psycholoog Corine de Ruiter aan het woord en de VU-psychiater Theo Doreleijers.
Beladen onderwerp
“Of criminaliteit erfelijk bepaald is en in het brein zit, is natuurlijk een beladen onderwerp”, zegt Danny van der Horst, voorzitter van de VSPVU. “Als het echt aangeboren is, heeft dat natuurlijk vergaande gevolgen hoe je recidive moet aanpakken.” Hij is zich ervan bewust dat het onderwerp ‘Het Criminele Brein’ in het verleden al vaak de gemoederen heeft bezig gehouden. Maar de naam Buikhuisen zegt hem niets. Deze criminoloog startte in 1978 een onderzoek naar mogelijke biologische oorzaken van crimineel gedrag. Mede door felle polemieken in de media moest hij zijn werk aan de Leidse universiteit staken.
Forensische psychologie
Maar die oude discussie is niet de aanleiding om dit congres te organiseren, legt Lisette van der Schrier uit. “Via Facebook konden studenten van onze faculteit aangegeven wat ze een interessant thema vonden, en daar kwam forensische psychologie uitrollen. Wij als congrescommissie denken dat dit komt doordat dit vak op onze faculteit niet gedoceerd wordt en misdaad natuurlijk wel volop in de belangstelling staat.”
Het congres is voor alle geïnteresseerden toegankelijk. Ook voor studenten van andere faculteiten en niet-studenten. Meer informatie over de sprekers, het programma en het inschrijven.