Wouter Bos is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van VUmc. Hij volgt Fred Plukker op, die de functie ad interim vervulde nadat Elmer Mulder augustus vorig jaar opstapte.
Bos is oud-minister, oud-vicepremier, oud-partijleider van de PvdA, VU-alumnus en sinds 2010 KPMG-adviseur voor de gezondheidszorg en de publieke sector. Hij treedt op 19 augustus aan.
Pittige klus
Bos staat een pittige klus te wachten. Allereerst natuurlijk intern. Het verscherpte toezicht door de Inspectie, vanwege een conflict op de longafdeling, is dit voorjaar gelukkig opgeheven, maar de effecten ijlen nog na.
Veel strategisch talent zal hij ook nodig hebben voor de nieuwe plannen voor een alliantie tussen VUmc en AMC.
In het persbericht over zijn benoeming zegt Bos daarover: ‘Nu wil ik met alle collega’s van VUmc weer de weg omhoog inslaan. VUmc staat wetenschappelijk aan de top en herbergt een enorme hoeveelheid talent. (…) Het verder aanboren, ontwikkelen en naar de top brengen van al dat talent vind ik een prachtige uitdaging. Dat we dat de komende jaren in nauwe samenwerking met Marcel Levi en het AMC gaan doen, maakt het alleen maar interessanter.’
Toch geen specialist
De keuze voor Bos kan voor sommigen als een verrassing komen. Immers, een half jaar geleden nog stelde de Raad van Toezicht van VU/VUmc in een actieplan dat de nieuwe bestuursvoorzitter ‘bij voorkeur een medisch specialist’ zou zijn. Maar Bos heeft er wel vertrouwen in: ‘Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken die voor anderen gesloten blijven. KPMG is daarmee een ideale opmaat geweest voor deze nieuwe stap. In mijn rol als bestuursvoorzitter van VUmc krijg ik de kans om het veld in te gaan en eindverantwoordelijkheid te dragen. Uiteindelijk ben ik toch iemand die het liefst zelf achter het stuur zit.’
Nóg een nieuwe bestuurder
Bovendien is er nog een nieuwe bestuurder benoemd, en dat is een specialist uit eigen gelederen. Chris Polman, afdelingshoofd neurologie bij VUmc, volgt per 1 juli aanstaande interim-bestuurder Frans Corstens op. Zo zijn in de nieuwe raad van bestuur dus de zakelijk/strategische, de medisch inhoudelijke én de onderwijservaring vertegenwoordigd. Die laatste portefeuille is van Wim Stalman, de enige die na de VUmc-crisis in augustus 2012 is blijven doorbesturen.
Innige band met de VU
De benoeming van Bos, die ooit aan de VU als politicoloog en econoom afstudeerde (over drie weken wordt hij vijftig), is ook interessant voor de universiteit, waarmee het medisch centrum immers nauw verbonden is. Bos: ‘Ik vind het een mooie speling van het lot dat ik 25 jaar geleden, op mijn 25e, de deuren van de VU achter me dicht trok en er nu weer terugkeer.’
Komend najaar vertrekt VU- collegevoorzitter René Smit. Het zou zomaar kunnen dat op de shortlist voor diens opvolging de naam van Jan Peter Balkenende heeft geprijkt. (Dat zou de Advalvas-redactie tenminste niet verbaasd hebben.) En het zou ook zomaar kunnen dat die naam nu ineens van de shortlist verdwenen is.