Eén op de zes Nederlanders gelooft nog in een God, maar dat betekent niet dat de andere vijf op de zes atheïst zijn. Uit een onderzoek naar spiritualiteit en religie, dat is uitgevoerd door Kieskompas in opdracht van dagblad Trouw, blijkt dat veel Nederlanders eigen geloofsvoorstellingen hebben ontwikkeld.
Leven na de dood
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking gelooft bijvoorbeeld in een leven na de dood. De hel vindt men niet meer geloofwaardig, maar een derde van Nederlanders denkt wel dat de hemel bestaat.
In het onderzoek kregen ruim 12.000 respondenten een vragenlijst voorgelegd, waarin ze telkens de stelling moesten kiezen die het dichtstbij hen stond. Daarin werd geen onderscheid gemaakt tussen verschillende godsdiensten, al had wel het merendeel van de gelovigen een Christelijke achtergrond, bleek uit de analyses.
Ietsisten
Ook al geloven niet veel Nederlanders nog in een traditionele God, toch denkt wel iets meer dan een kwart dat er een hogere macht of kracht bestaat, en meer dan veertig procent vindt zichzelf spiritueel. “We hebben niet alleen gekeken naar godsdienstige Nederlanders, maar juist vooral ook naar de groep die zegt niet meer in God te geloven: ietsisten en atheïsten”, zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas. “Geloof blijkt geen kwestie van wel of niet geloven, maar van vele varianten, waarbij een groot aantal Nederlanders een eigen spirituele wereld heeft ontwikkeld.”
De resultaten van het onderzoek werden aangevuld met een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. In de loop van de Maand van de Spiritualiteit, die loopt van 9 januari tot 8 februari, zullen in dagblad Trouw meer resultaten gepresenteerd worden.