Over de kwaliteit van de cursussen die ze moeten volgen zijn promovendi lang niet altijd tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel waarvoor 467 promovendi van de VU een online vragenlijst invulden.
Promovendi moeten aan de VU dertig studiepunten (een half jaar) aan vakken halen tijdens hun promotie. Met name de cursussen die gericht zijn op hun carrière komen er in het onderzoek niet zo goed vanaf. Slechts 18% van de respondenten denkt dat deze ook daadwerkelijk nut hadden voor hun loopbaan, de rest is neutraal of negatief.
De cursussen gericht op het afmaken van de promotie en lesgeven scoren iets beter, maar ook die worden slechts door een minderheid van de promovendi als nuttig bestempeld. Verreweg de grootste groep is neutraal, die laat het maar over zich heenkomen als iets wat ze toch niet kunnen veranderen, zo lijkt het.
Keuzevrijheid ontbreekt
Het tevredenst zijn de promovendi over de vakinhoudelijke cursussen, maar ook daar geen juichend rapportcijfer: 44% is tevreden, de rest is neutraal of ontevreden. VU-promovendi missen keuzevrijheid in het programma en vinden de kwaliteit van de cursussen vaak onder de maat. ‘The mandatory courses are not very informative and way too expensive!’, schrijft één van de respondenten. ‘I took several courses elsewhere, because the courses offered at VU Amsterdam were not useful’, schrijft een ander.
Over hun begeleiding zijn de meeste promovendi beter te spreken: drieënzeventig procent is tevreden tot zeer tevreden. Elf procent is ontevreden of zeer ontevreden. Maar over de faciliteiten zoals labs zijn ze dan weer minder tevreden: 42% noemt de voorzieningen ontoereikend.
Acht maanden vertraging
Het onderzoek ging ook nog over de prestaties van de promovendi zelf: lopen ze lekker op schema? 48% wel, de rest loopt achter of weet het niet. Gemiddeld verwachten de promovendi acht maanden vertraging op te lopen tijdens hun promotieonderzoek. Die vertraging is meestal te wijten aan praktische problemen en aan te grote onderzoeksprojecten, melden ze.
En hoe is het gesteld met de werkdruk? Die is hoog of te hoog, vindt 61% van de promovendi. Kortom, er liggen nog wel wat verbeterpuntjes bij de VU.