De strijd van de politieke partijen om de laatste zwevende kiezers voor zich te winnen gaat ook aan Uilenstede niet ongemerkt voorbij. Op maandagavond vindt er een politiek debat plaats in het campuscafé.
Vertegenwoordigers van de VVD, D66, GroenLinks en de PvdA komen op initiatief van de Vereniging Bewoners Uilenstede bijeen in Il Caffe. Op de banken en stoelen hebben niet alleen tientallen studenten plaatsgenomen, maar ook wat ouderen. Door het geroezemoes bij de bar hangt er een informele sfeer. Axel Boomgaars, voormalig gemeenteraadslid voor GroenLinks in Amstelveen en initiatiefnemer, leidt de avond in.
Geen studentenonderwerpen
De vier stellingen waar de partijleden over in debat gaan, gaan over de afschaffing van het eigen risico in de zorg, investeringen in het defensiebudget, integratie van migranten en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De stellingen zijn niet direct heel relevant voor studenten, ook al zijn zij voornamelijk het publiek. Maar er is genoeg om over te praten.
Het debat start met de stelling ‘Internationaal onrustige tijden vragen om extra investeringen in defensie; daarom moeten we zo snel mogelijk de NAVO-investeringsnorm van 2%-BBP halen’. Corinne Ellemeet van GroenLinks valt de VVD direct aan door te betogen dat dit niet de tijd is om meer te investeren in defensie, maar juist in saamhorigheid en ontwikkelingssamenwerking. D66 en PvdA vallen bij, waarna de discussie belandt bij hoe het budget voor ontwikkelingssamenwerking eruit zou moeten komen te zien. Han ten Broeke (VVD) stelt terecht dat dat niet de aard van de stelling is.
Afdwalen
Onderling gekibbel, afdwalen en schermen met budgetcijfers, het is kenmerkend voor de rest van de avond – wat het debat helaas ook een beetje abstract maakt. Hoewel GroenLinks en D66 een sterk geluid laten horen wat betreft de standpunten van hun partij, verliezen ze in hun betogen wel vaker de daadwerkelijke stelling uit het oog. Wanneer debatleider Henk Overbeek hierop wijst en Ellemeet vraagt direct te reageren, kan ze het toch niet laten om eerst Ten Broeke terecht te wijzen.
Opvallend gematigd is Michiel Servaes van de PvdA. Van zijn kant komen weinig tot geen krachtige uitspraken en op een gegeven moment is hij meer met zijn mobiel bezig dan met het debat. Zijn houding lijkt vooral te bestaan uit het overnemen van de argumentatie van de andere partijen. Tijdens de stelling ‘Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft’ neemt Ellemeet het voortouw, met een argumentatie voor solidaiteit. Hoewel het een partijpunt is, komt Servaes niet met een eigen argumentatie en beaamt die van GroenLinks. Deze gematigde houding levert hem dan ook lauw applaus op.
Welles nietes
Naarmate de avond vordert, worden de opmerkingen tussen de partijleden steeds feller. Ook gaat het steeds meer over details, die niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan het debat. Zo ontstaat er tussen Servaes en Jan Paternotte (D66) tijdens de stelling over de integratie van migranten een welles-nietesdiscussie over de invoerdatum van de verplichte taalcursus. Ten Broeke (VVD) gaat vervolgens aan de haal met de krachtige uitspraak dat de migratiestromen eerst onder controle moeten komen vóór er gekeken kan worden naar taalcursussen.
Voor vragen uit het publiek is door de uitgebreide antwoorden weinig tijd. Wel roepen alle vertegenwoordigers in hun slotbetoog de aanwezigen met klem op om te gaan stemmen. “Het is jullie toekomst die bepaald gaat worden. Kijk maar naar Engeland: als meer jongeren daar waren gaan stemmen, had Engeland nu nog in de EU gezeten”, aldus Paternotte.
Stemhulp
De aanwezigen zien ondanks de schoonheidsfoutjes de avond als een succes. Biologiestudent Zoë Delamore (20): “Ik twijfelde heel erg tussen Groenlinks en D66, maar na deze avond neig ik wel meer naar D66. De sprekers wisten goed de standpunten van hun partijen te verwoorden, al bleven ze soms wel heel erg politiek correct.” Ook Lonneke Zuidgeest, 21 en masterstudent chemistry, vond de avond geslaagd. “Ik wilde al voor de VVD stemmen, en na vanavond weet ik het zeker.”