Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

Zetelzoekers: ‘Geen leuke snoepverhaaltjes’

De meeste jongeren, blijkt uit meerdere onderzoeken, stemmen partijen als D66 en GroenLinks. “Dat snap ik niet”, zegt masterstudent Bestuurskunde Wesley Boer (23), die kandidaat-raadslid is voor de Heerhugowaardse VVD.

Boer houdt niet van “leuke snoepverhaaltjes” die valse verwachtingen wekken bij de kiezers. “Je moet eerlijk zijn in wat er mogelijk is”, zegt hij. “Geen loze beloftes doen, maar gewoon aan de slag. Dingen worden niet vanzelf beter, dat moet je met elkaar doen, en dan moet je eerst goed kijken wát je precies gaat doen.”

Hij is al jaren actief voor de VVD. De huidige fractie ondersteunt hij als commissielid. Bij de vorige raadsverkiezingen was hij nummer zeven op de kandidatenlijst. Deze keer staat hij op vier en maakt hij dus een gerede kans op een zetel. Hij is secretaris van het onderwijsnetwerk van de VVD en actief bij diverse burgerparticipatieprojecten.

Gesteggel over school

Het bijzonderst is wel zijn tournee langs de Nederlandse gemeenten als rechterhand van Pieter Duisenberg, de huidige voorzitter van de universiteitenkoepel VSNU maar tot voor kort VVD-Kamerlid en geestelijke vader van de ‘Methode Duisenberg’. Die houdt in dat er tijdens de begrotingsbehandeling wordt gedebatteerd over het al dan niet halen van van tevoren vastgestelde doelen tegen een van tevoren vastgesteld budget, zodat een debat over de onderwijsbegroting niet verzandt in bijvoorbeeld gesteggel over één bepaalde school.

Boer heeft al een hbo-diploma Bestuurskunde op zak en schreef zijn scriptie over de Methode Duisenberg. Als medewerker van het Kamerlid was hij er nauw bij betrokken en hij kan zich dus een deskundige noemen. Samen met zijn leermeester probeert hij nu gemeenteraden ervan te overtuigen hun begrotingen op dezelfde manier te behandelen. “Amsterdam heeft de methode al ingevoerd”, vertelt Boer trots. “In Heerhugowaard zijn we er ook mee bezig.”

Want ook op gemeentelijk niveau gaan de raads- en commissievergaderingen vaak over stoeptegels en lantaarnpalen, weet Boer uit eigen ervaring. Dat is belangrijk, maar goed besturen doe je ook door de grote lijn niet uit het oog te verliezen. “Er zijn bij ons geen streefwaarden gesteld waarop het bestuur later kan worden afgerekend”, aldus Boer. “Het gaat uiteindelijk om drie vragen”, legt Boer uit: “Wat willen we bereiken, hoe gaan we dat doen en hoeveel mag het kosten.”

Echte oplossingen

Dezelfde no-nonsensehouding legt hij aan de dag als het over de VVD-campagne in Heerhugowaard gaat. “Als Heerhugowaarders moeten we het met z’n allen realiseren”, zegt hij. Zoals bijna elke jonge politicus, van GroenLinks tot de VVD, hamert hij op het belang van betaalbare woningen voor jonge starters. “Vrienden van mij met een baan wonen nog bij hun ouders thuis, omdat er geen woonruimte beschikbaar is”, vertelt hij.

En verder moet er iets gedaan worden aan de verkeerssituatie, wil hij dat nieuwe woningen losgekoppeld worden van het gasnetwerk en moet het station van Heerhugowaard worden opgeknapt.

Jong als hij is, voor ondoordachte avonturen is hij te nuchter, te realistisch. “Echte oplossingen”, is zijn devies.

Dit is het tweede deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Het eerste leest u hier. Zie ook de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.