De VU heeft een nieuwe ondernemingsraad gekozen. Positief is dat bijna de helft van de raad uit wetenschappers bestaat. Domper is dat maar een kwart van de kiesgerechtigden kwam opdagen.
De opkomst bij de ondernemingsraadsverkiezingen was dramatisch laag. Van de 6800 kiesgerechtigden aan de VU hebben er 1649 gestemd. Vakbond FNV is weer de grootste en wint 13 zetels met 818 stemmen. De Algemene Onderwijsbond scoort 7 zetels met 465 stemmen en de CNV 5 zetels met 333 stemmen.
Op de andere universiteiten was de opkomst nog lager, zei OR-voorzitter Henk Olijhoek, die de uitslag van de verkiezingen bekendmaakte. Olijhoek was zelf niet verkiesbaar, omdat hij over twee jaar met pensioen gaat en de termijn van de nieuw gekozen OR drie jaar is.
Intensieve werving
Positief is dat er twaalf wetenschappers in de raad komen, waar het ondersteunend personeel traditioneel domineert. Met 12 van de 25 zetels vormen wetenschappers nu bijna de helft van de raad. Ook was er voldoende te kiezen. In januari leken er te weinig kandidaten te zijn om verkiezingen te rechtvaardigen. Olijhoek haalde daar, na een interview met Ad Valvas, de landelijke pers mee. Maar na een intensieve werving konden alle drie de OR-fracties toch nog een mooie kandidatenlijst presenteren, met een aardige mix van wetenschappelijk en ondersteunend personeel.
Jonge internationale docenten
Nieuw in de raad, die in september zal aantreden, is bijvoorbeeld juniordocent biomedische wetenschappen Sarah Roche, een van de populairste kandidaten met 103 stemmen (antropologiedocent Ellen Bal van de FNV kreeg 171 stemmen en docent strategie en ethiek Katinka Quintelier verwierf er 116). Ze kijkt er zelf van op. “Ik weet niet waar al die stemmen vandaan komen, ik maak deel uit van een fijn team van jonge internationale docenten”, zegt ze. “En net kwamen er leden van de universitaire studentenraad naar me toe om me te feliciteren, ze wisten wie ik was, maar ik ken hen niet.”
Roche stelde zich kandidaat nadat ze een mail kreeg van iemand van de OR die mensen opriep dat te doen. “Ik heb het eigenlijk in een opwelling gedaan. Na twee jaar hier te hebben gewerkt, wil ik me verdiepen in hoe de organisatie werkt. Ik vind dat de verschillende afdelingen slecht met elkaar communiceren.”
Ze hoopt als OR-lid iets te kunnen doen voor docenten met een tijdelijk contract, waarvan zij er een is. “Na vier jaar moeten we weg en dat is zonde van al het talent en enthousiasme bij al die docenten. We worden ook niet goed gecompenseerd voor het werk dat we feitelijk doen, maar niet in onze taakomschrijving staat. Strikt genomen mag ik in de klas alleen het lesmateriaal presenteren dat door anderen is ontwikkeld, maar ik heb zelf materiaal ontwikkeld en aangepast en krijg daar geen erkenning voor. En zoals ik zijn er vele docenten die in dezelfde situatie zitten. Dat is dieptreurig.”
Boze mensen
Ellen Bal is net als bij de vorige verkiezingen veruit de populairste kandidaat. “Ik ben nog steeds bekend aan de VU”, luidt haar verklaring. Vorige keer zei ze dat ook, verwijzend naar haar tijd als actievoerder voor de groep Verontruste VU’ers, en het netwerk dat ze opgebouwd heeft onder docenten.
De lage opkomst is een domper. “We hebben tijdens de verkiezingen allemaal fanatiek geflyerd, niet alleen voor onze eigen fracties, maar echt om mensen te overtuigen om te gaan stemmen”, zegt FNV-lijsttrekker Houkje Vlietstra. “Maar er werden zelfs mensen boos omdat ze dachten dat we campagne voerden voor de Provinciale Statenverkiezingen.”
Wie Olijhoek gaat opvolgen als voorzitter wordt in september bepaald, dan zal de nieuwe raad een voorzitter kiezen. Daarvoor mag ieder lid zich kandidaat stellen.