“Formeel is er niks aan de hand, maar ik wilde geen enkel gezeur”, aldus Economie-decaan Harmen Verbruggen over het afblazen – op het laatste moment – van de promotie van ruimtelijk econoom Karima Kourtit.
Op zich gaat het om een vrij onbeduidende zaak: een aantal betrokkenen vindt dat het verkeerd is geciteerd in een verslag van een internationaal congres in Kourtits proefschrift over creatieve stedelijke gemeenschappen.
Gebeurt vaker
“Dat gebeurt vaker, dat er tijdens de beoordelingsfase wordt gewezen op fouten en onzorgvuldigheden”, legt Harmen Verbruggen uit. “Die worden dan gecorrigeerd en daarna wordt er een datum voor de promotie vastgesteld.”
Maar nu begonnen mensen zich pas te roeren toen de leescommissie – “waar vier internationaal gerenommeerde wetenschappers in zaten”, aldus Verbruggen – het proefschrift had goedgekeurd, het proefschrift al was gedrukt en er een datum voor de promotie – 29 mei, dus overmorgen – was vastgesteld.
Uitgezocht en rechtgezet
“Ik weet niet of het waar is dat er verkeerd is geciteerd, maar ik wil voorkomen dat er een rel ontstaat als het proefschrift al is verspreid”, zegt Verbruggen. Daarom heeft hij, hoe vervelend hij het voor de promovenda ook vindt, besloten de promotie af te blazen en uit te stellen naar een latere datum. “Eerst moet dit goed worden uitgezocht en rechtgezet.”
Verbruggen geeft een voorbeeld van “hoe het gegaan kan zijn”: “Een citaat A, dat ten onrechte wordt toegeschreven aan een persoon B en een persoon C waarvan Kourtit niet meer precies wist wat hij had gezegd, waarna ze uit een artikel van hem zou hebben geciteerd.”
Velletje met errata
Kourtit, die al een flink aantal publicaties op haar naam heeft staan, samen met internationaal vermaarde wetenschappers als Peter Nijkamp, had haar verslag beter even aan de betrokkenen kunnen voorleggen, beaamt Verbruggen.
En tien jaar geleden, toen de media nog niet zo gebrand waren op rellen in de wetenschap, zou hij niet hebben besloten de promotie af te blazen. “Dan zou er in het proefschrift een velletje zijn opgenomen met errata”.
Gedoe voor zijn
Nu besloot de VU om het afblazen van de promotie zelfs bekend te maken op de homepage van de universiteit. “Om alle gedoe voor te zijn”, verduidelijkt Verbruggen.