Komen ze of komen ze niet?

Het nieuwe bètagebouw dat nu op de VU-campus wordt gebouwd. Artist's impression (Team V Architectuur)
Onderwijs  24 januari 2017

Komen ze of komen ze niet?

VU- en UvA-studenten samen bezorgd over samenvoeging bètaonderwijs

Er mag geen beslissing worden genomen over de verhuizing van het informaticaonderwijs van het Science Park naar de VU-campus voordat er een heldere onderwijsvisie is. Dat vinden de Asva Studentenunie, de centrale studentenraad, de bèta-facultaire studentenraad en diverse studieverenigingen van de UvA. Zij willen bovendien dat de studentenraad instemmingsrecht krijgt op de plannen. Vanmiddag bieden zij tijdens een debat een manifest van die strekking aan het UvA-bestuur aan.

Prangende vragen

Hoewel vooral UvA-studenten al langer openlijk sceptisch zijn over de bètasamenwerking tussen VU en UvA, en nu concreet over de geplande verhuizing, is er nog geen antwoord op enkele van hun zorgen. Die betreffen - onder andere - de studentondersteuning (de UvA heeft in verhouding meer studieadviseurs), de medezeggenschap (wat kan jouw studentenraad voor je betekenen als die op een andere campus zit?) en de onderwijskwaliteit: men heeft de indruk dat de belangen van het bètaonderzoek zwaarder wegen. Bovendien vrezen ze administratieve rompslomp en bijbehorende frustraties doordat de beide universiteiten verschillende backofficesystemen hebben.

Ook VU-studenten willen antwoord

De UvA-studenten staan niet alleen. Samen met de universitaire studentenraad van de VU en de facultaire raden van FALW en FEW hebben ze hun zorgen vorige week verwoord in een brief aan de bestuurscolleges van de beide universiteiten. VU-voorzitter Jaap Winter poogde de UvA-studenten eerder nog gerust te stellen. Hij typeerde hun angst als koudwatervrees, en voegde daaraan toe: ‘We willen ook graag met de studenten overleggen om te waarborgen dat hun studieomgeving en -ondersteuning goed georganiseerd is op deze campus.’ Kennelijk willen studenten van beide ‘kampen’ dat eerst zwart op wit geregeld zien.

Morgen meer over het debat dat vanmiddag aan de UvA plaatsvindt.

Marieke Schilp

{ Lees de 4 reacties }

Ik was gister bij het debat op de UvA, FNWI. Het was duidelijk dat studenten daar helemaal niet willen verhuizen en zich ernstige zorgen maken. Moet de VU dit UvA-gedoe wel willen? Er heerst zo'n andere cultuur, straks gaan die schreeuwende UvA-studenten de toon zetten op onze universiteit.

Lees ook de reportage van het debat 'Verzet UvA-studenten tegen verhuizing naar VU': http://advalvas.vu.nl/nieuws/verzet-uva-studenten-tegen-verhuizing-naar-vu

Als reactie op: 'Job op 25 januari 2017 - 14:01'
Beste naamgenoot,
Ik was gisteren ook aanwezig bij het debat en het is duidelijk dat UvA studenten zich ernstige zorgen maken. Een aantal van deze zorgen delen wij als vu studenten echter ook. De UvA studenten laten inderdaad wat meer van hun horen, wat ook begrijpelijk is aangezien de verandering ingrijpender is dan voor onze situatie. Vandaar denk ik dat we niet te snel moeten spreken over 'UvA gedoe'.

Ik was er ook bij en het viel me op hoe conservatief men is. Dat de huidige situatie aan de UvA financieel moeilijk is werd twee keer benadrukt, maar maakte geen indruk. Over kansen op de Zuidas - bijv. lopend naar potentiele werkgevers - hoorde ik niemand. De studenten willen vetorecht - dus ook over de volgende generaties? Enne, die verschillende systemen, zou dat niet binnen de AFS opgelost geweest zijn?