Jaap Winter wil UvA-studenten van hun koudwatervrees afhelpen

NU-gebouw, artist's impression (Team V Architectuur)
Campus  23 november 2016

Jaap Winter wil UvA-studenten van hun koudwatervrees afhelpen

‘Onbekend maakt onbemind’, zegt collegevoorzitter Jaap Winter over de weerstand onder bèta-studenten om naar de VU-campus te komen. Een deel van de bètafaculteit zou volgend jaar naar de Zuidas verhuizen om daar het nieuwe NU-gebouw te delen met VU-bèta’s maar studenten vrezen daar te worden gereduceerd tot een ‘UvA-bubbeltje in een zee van VU’, schrijft het UvA-blad Folia.

Een fusie tussen de bèta’s van de VU en de UvA ging drie jaar geleden uiteindelijk niet door vanwege de felle weerstand van UvA-studenten en medewerkers. Die dreigen ook nu weer roet in het eten te gooien omdat ze geen zin hebben de geborgenheid van hun eigen Science Park te verruilen voor een nieuw avontuur op de VU-campus.

Hoge huren

‘Ik nodig de UvA-studenten graag uit om langs te komen op de VU en met ons en met onze studenten kennis te maken’, reageert Winter. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we op deze campus een welkome omgeving voor ze kunnen maken waar UvA-studenten en VU-studenten samen met plezier hun opleiding zullen volgen. We willen ook graag met de studenten overleggen om te waarborgen dat hun studieomgeving en -ondersteuning goed georganiseerd is op deze campus.’

Overigens tekenen zich meer hindernissen af dan alleen de honkvastheid van de UvA-bèta’s. Op het Science Park wordt ook gevreesd voor de hoge huren die de VU vraagt voor haar ruimtes. ‘We moeten de verhuizing wel kunnen betalen’, citeert Folia de penningmeester van de UvA, Hans Amman.

Peter Breedveld

{ Lees de 3 reacties }

Wij hebben geen koudwatervrees, wij willen gewoon niet verdrinken

Dat begrijp ik helemaal. Zullen we eens overleggen hoe we gaan voorkomen dat dat gaat gebeuren?

Het is gewoon geen goed idee om een studie te scheiden van de studentenraad die haar vertegenwoordigt. Verdeel en heers, wordt deze tactiek ook wel genoemd. Zo zijn er nog wel meer onduidelijkheden aan dit plan.

Er mag wel een mondelinge toezegging zijn van bereidheid om het koude VU-badje waar UvA-studenten in dreigen te belanden te verwarmen. Maar daar hebben we niet zoveel aan als de stand van zaken even helder is voor UvA-studenten als drie jaar geleden, i.e. we gewoon niet weten hoe warm dat badje nou daadwerkelijk ook zal zijn.