Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Veni-beurzen voor vijf VU-onderzoekers

Onderzoeksfinancier NWO geeft 89 wetenschappers een Veni-beurs van maximaal 280 duizend euro. Vanwege corona en een hack bij NWO volgt er later nog een tweede toekenningsronde.

De VU-laureaten

Moleculaire celbioloog en immunoloog Alsya Affandi (VU medisch centrum) richt zich op het ontwikkelen van vaccins om antitumor-immuunreacties in kanker te verbeteren of ontstekingen in autoimmuunziekten te dempen.

Patholoog en celbioloog Caitrin Crudden (VU medisch centrum) onderzoekt de rol van extracellulaire blaasjes in celmigratie, een proces dat fundamenteel is voor kankeruitzaaingen.

Genetisch epidemioloog aan de VU Philip Jansen onderzoekt het causale verband tussen slaap, hersenveroudering en dementie.

VU-Bioloog Julie Lattaud onderzoekt methaan-consumerende micro-organismen om klimaatveranderingen beter te kunnen voorspellen.

VU-Fysicus Andrii Usachov zoekt naar donkere hadronen, subatomaire deeltjes die het bestaan van donkere materie in het heelal kunnen verklaren. (PB)

De 89 talentvolle jonge onderzoekers, vijf VU-mensen, komen alleen uit de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw). De komende drie jaar kunnen ze met de beurs hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Ze gaan onder meer onderzoek doen naar het vertragen van de ziekte van Parkinson door lichaamsbeweging, de opwarming van het klimaat en de effecten van hersenveroudering op slaapproblemen.

Aanvragen

Om tijd en moeite van wetenschappers te besparen, werkt NWO met beknopte ‘vooraanmeldingen’. Bij ZonMw waren dat er dit jaar 226. Op basis daarvan krijgen onderzoekers te horen of ze kans maken op de financiering en of het zin heeft om een uitgebreid onderzoeksvoorstel in te dienen. Daar kwamen er bij ZonMw 84 van binnen, waarvan er 25 werden gehonoreerd (30 procent).

Bij ENW wordt komend jaar pas een vooraanmeldfase ingevoerd om de grote aanvraagdruk te beperken. Dit jaar werd in dat domein 21 procent van de onderzoeksaanvragen gehonoreerd.

Corona en hack

De planning van de Veni-rondes is behoorlijk op de schop gegaan: eerst door de coronapandemie en vervolgens door een grote hack bij NWO. Dat leidde tot het opsplitsen van de Veni-rondes per wetenschapsdomein.

De toekenningsrondes van de Veni-beurs voor de wetenschapsdomeinen sociale & geesteswetenschappen en toegepaste & technische wetenschappen staan nu gepland in april 2022.

De Veni-beurzen vallen onder het Talentprogramma van NWO. Beginnende wetenschappers maken aanspraak op de Veni-beurs, voor ervaren wetenschappers is er de Vidi-beurs en alleen de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag doen voor de Vici-subsidie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.