'Er moet ook een groot UvA-logo op komen'

NIEUWS

Campus  17 maart 2017

'Er moet ook een groot UvA-logo op komen'

Informatici bezoeken Nieuwe Universiteitsgebouw

Of de mensen met hoogtevrees eerst de bouwlift in willen stappen, is de instructie. Direct schieten twee mannen en een vrouw de lift in. Die hangt in de open lucht en heeft allemaal gaatjes waar de frisse wind zo doorheen waait. We krijgen een rondleiding door het gebouw-in-aanbouw op de campus.

Als de deuren weer open gaan, staan we op de 6e verdieping van het toekomstige Nieuwe Universiteitsgebouw. Het is nog wat moeilijk voor te stellen, maar hier komen kantoren, labs en practicaruimtes voor de informatici en kunstmatige-intelligentiewetenschappers van de VU en de UvA (als het goed is).

Nieuwe Universiteitsgebouw bouwlift
Bouwlift

Momenteel is het nog niet veel meer dan een karkas. De vloeren liggen erin op de 6e, maar de meeste muren ontbreken nog. “De afgelopen maanden hebben we alleen naar plattegronden zitten kijken. Dit geeft wel een beter beeld van wat het gaat worden”, zegt Marcel Worring, directeur van het Instituut voor Informatica van de UvA. “Maar als het straks af is, ziet het er nog weer heel anders uit.”

Gebouw wordt lab

De UvA-informatici verruilen over twee jaar hun plek op het Science Park voor dit gebouw op de Zuidas, als de studenten de plannen niet tegenhouden tenminste. Hun VU-collega’s steken het campusplein over vanuit het W&N-gebouw.

Worring: “Wij gaan er misschien niet zo op vooruit als onze VU-collega’s, want wij zitten al in een nieuw gebouw, maar dat we straks bij elkaar komen te zitten is heel belangrijk. Bovendien komen er meer plekken voor de masterstudenten dicht bij de docenten en kunnen we van het gebouw zelf misschien een lab maken, met sensoren om van alles te meten.”

Nieuwe Universiteitsgebouw collegezaal
College- en theaterzaal

Filmzalen

Ondertussen dalen we via een netjes met vloerbedekking gestoffeerde trap af naar de verdiepingen eronder. Hier komen onderwijsruimtes, met aan de westkant drie grote collegezalen, die in de avonden dienst doen als theaterzaal en filmzalen. Cultuurcentrum Griffioen en bioscoop Rialto komen hier een deel van hun programmering vertonen.

Midden in het gebouw is een grote, open ruimte, net als in het O2-gebouw even verderop: het atrium. Daar komen ruimtes voor de studieverenigingen, studieplekken, de toegang tot de theater- en filmzalen, koffie- en snackcorners, een grand café. Iedereen kan in- en uitlopen.

Nieuwe Universiteitsgebouw atrium
Het atrium

Nog twee jaar

De planning is dat het Nieuwe Universiteitsgebouw in februari 2019 af is. Het karkas afmaken duurt nog ongeveer een jaar en het binnenin opbouwen daarna ook. De informatici en KI’ers betrekken vervolgens het gebouw, de natuurkundigen en aardwetenschappers van de VU verhuizen naar het Science Park en dan kan het oude W&N-gebouw tegen de vlakte. Alleen de A- en B-vleugel achter de Medische Faculteit blijven nog staan. Ook The Basket verdwijnt van het campusplein.

Op de plek van het W&N-gebouw komen de sportvelden die nu aan de andere kant van de De Boelelaan liggen, en op die plek gaat de VU over een paar jaar weer een nieuw gebouw neerzetten, voor onderwijs en onderzoek in de biomedische wetenschappen, met als werktitel Onderzoeksgebouw VU.

Nieuwe Universiteitsgebouw liftschacht
Liftschacht

Vloerluiken en logo's

Tijdens de rondleiding stellen informatici van de UvA kritische, gedetailleerde vragen over de vloer en de serverruimte. In de ruimte tussen de onder- en bovenvloer komen de datakabels te liggen, met een heleboel andere dingen als sprinkler- en brandafweerinstallaties, luchtschachten en water- en elektriciteitsleidingen, en daar willen ze bij kunnen. Weer terug in het directiekantoor komt er een vloerluik op tafel en wordt nog even afgestemd dat de vloerbedekking er zo op komt dat het luik makkelijk open te maken is. De informatici lijken tevreden.

“Het is wel belangrijk dat duidelijk wordt dat dit gebouw geen VU-gebouw is”, zegt Worring nog. “Er moet ook groot een UvA-logo op komen.” De groep informatiewetenschappers aan de UvA is ongeveer anderhalf keer zo groot als aan de VU, dus het gaat niet over een klein clubje. Franc van Nunen, directeur campusontwikkeling aan de VU, wil wel bevestigen dat het gebouw ook duidelijk 'UvA' moet worden, maar gaat niet in op de volgende opmerking van Worring: “Zo’n bord bij de ingang, ‘Welkom op de VU-campus’, dat moet eigenlijk ook anders.”

Marieke Kolkman
BEELD: MK
hits 1394

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties