Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Zijlstra bevordert kwakzalverij’

17 september 2012 – Staatssecretaris Zijlstra is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs voor de kwakzalver van het jaar. Ook een Wageningse hoogleraar maakt kans op de onderscheiding.

Ieder jaar stelt de Vereniging tegen de Kwakzalverij een lijst samen van mensen of instellingen die de kwakzalverij in Nederland hebben bevorderd. Daar staan meestal een paar medisch onderzoekers met alternatieve overtuigingen op en zorgverzekeraars die een onbewezen behandelwijze blijven vergoeden.

Opleiding tot chiropractor

Deze keer moet Halbe Zijlstra eraan geloven. Onder zijn bewind kunnen Nederlandse studenten namelijk met studiefinanciering in het buitenland een opleiding tot chiropractor volgen, stelt de vereniging. Chiropraxie is een holistische geneeswijze die met het kraken van de wervels allerhande aandoeningen probeert op te lossen.

De vereniging vindt het “kwalijk” dat studenten voor een opleiding tot chiropractor studiefinanciering kunnen krijgen, terwijl ze “na repatriëring een waardeloos diploma hebben, dat niet door de overheid wordt erkend”.

De jury overwoog de Dienst Uitvoering Onderwijs en internationaliseringsorganisatie NUFFIC te nomineren, omdat die de regeling voor meeneembare studiefinanciering uitvoeren. Maar de juryleden kozen uiteindelijk voor de verantwoordelijke bewindsman.

Darmproblemen oorzaak autisme

Ook de Wageningse celbioloog en immunoloog Huub Savelkoul maakt kans op de prijs. “Al geruime tijd maakt de jury zich zorgen over zijn al te grote bereidheid om ook serieus wetenschappelijk onderzoek te doen naar hypothesen afkomstig uit de alternatieve wereld. Zo deed hij enige jaren geleden onderzoek naar de relatie tussen voeding en ADHD en die tussen darmproblemen en autisme.”

Verder is onder meer het onderwijsinstituut Scheidegger, deel van NCOI Opleidingsgroep, genomineerd, omdat dit instituut korte opleidingen in klassieke homeopathie en natuurlijke geneeskunde aanbiedt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.