Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zeven Vidi-beurzen voor VU

Zeven VU-wetenschappers hebben een Vidi-beurs, de beurs die onderzoeksfinancier NWO toekent aan vernieuwende ervaren wetenschappers. Ze horen daarmee tot de 19 procent gelukkige aanvragers die een subsidie krijgen.

Linda Douw van Amsterdam UMC, locatie VUmc, gaat onderzoeken of een nieuwe hersenlaaganalyse helpt bij het begrijpen en voorspellen van veelvoorkomende problemen met het denken bij herseninfarcten, multiple sclerose en hersentumoren. Onderzoeker Gijs Kooij  van Amsterdam UMC, locatie VUmc, doet onderzoek naar chronische ontstekingen. Deze ontstaan doordat het natuurlijke proces dat ontstekingen in toom houdt niet optimaal functioneert. De onderzoeker wil uitvinden hoe dit komt om zo op een ‘lichaamseigen’ manier chronische ontstekingsziekten, zoals multiple sclerosis, aan te pakken.

Duurzaam landgebruik

Een steeds groter deel van het land wordt gebruikt als dorp of stad, maar we weten heel weinig over hoe en waar dit verandert. Bètawetenschapper Jasper van Vliet gebruikt grootschalige satellietgegevens om deze processen in kaart te brengen, en daarmee computermodellen te ontwikkelen voor duurzaam landgebruik.

Jörg Endrullis, theoretical computer science, wil achterhalen hoe het potentieel van automaten gebruikt kan worden voor het transformeren van oneindige datastromen.

Niet perfect

Econometrische modellen geven een vereenvoudigde werkelijkheid weer van ingewikkelde economische relaties. Francisco Blasques zoekt naar nieuwe econometrische methoden die ook optimaal zijn in situaties wanneer het model niet perfect is.

Ook niet perfect is het gedrag van omstanders in conflictsituaties. Marie Lindegaard van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving onderzoekt wat omstanders doen wanneer zij getuige zijn van potentieel gewelddadige conflictsituaties.

Verscheurd tussen liefde en minachtig

We ervaren vaak gelijktijdig positieve en negatieve gevoelens ten opzichte van onze romantische partner, wat ‘ambivalentie’ wordt genoemd. Francesca Righetti (psychologie) onderzoekt het effect van ambivalentie op welzijn, relatie dynamiek en ontbinding van relaties.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.