Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Zelfs bèta’s steeds vaker werkloos

Ondanks voorspelde tekorten staat ook een universitaire bèta-opleiding niet meer garant voor een vliegende start op de arbeidsmarkt. Zelfs onder bèta’s en technici is de gemiddelde werkloosheid hard gestegen. Hun baankansen waren in tien jaar tijd niet zo slecht.

Vloek en een zucht

Binnen anderhalf jaar na afstuderen zit gemiddeld bijna zes procent van de bèta’s met een universitair diploma werkloos thuis, blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier en SEO Economische Onderzoek. De onderlinge verschillen binnen de sector zijn groot. Zo vinden constructeurs, wiskundigen en econometristen in een vloek en een zucht een vaste baan met een goed salaris, in de huidige arbeidsmarkt vrij zeldzaam.

Solliciteren

Architecten en biologen hebben het daarentegen erg moeilijk. Universitair opgeleide alfa’s lijden het meest onder de crisis. Bijna negen procent van historici, archeologen en neerlandici is anderhalf jaar na afstuderen nog steeds druk aan het solliciteren.

 

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.