Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Zelfplagiëren niet de manier om kennis te dissemineren’

Dat een wetenschapper vrolijk uit eigen werk zou mogen copypasten omdat dat in dienst is van de verspreiding van kennis, zoals Peter Nijkamp vorige week tegen Advalvas zei, dat gaat er bij ruimtelijk econoom Erik Verhoef niet in.

Daar zijn andere kanalen voor, namelijk ‘discussion papers’, aldus Verhoef in een opiniestuk op deze site. ‘Discussion Papers zijn juist voor dat doel in het leven geroepen: het kunnen dissemineren van kennis voordat deze na een mogelijk jarenlang reviewproces uiteindelijk in een wetenschappelijk tijdschrift, dat vaak ook niet vrij toegankelijk is, gepubliceerd wordt.’

Hoogwaardig en laagwaardig

Nijkamp zegt onderscheid te maken tussen hoogwaardige en laagwaardige wetenschappelijke tijdschriften. Als hij artikelen schrijft voor een  laagwaardig tijdschrift, neemt hij het niet zo nauw met zelfcitatie, zegt hij. Ook daar is Verhoef het niet mee eens.

‘Ik zou sowieso sterk afraden om artikelen aan te bieden aan tijdschriften die zich presenteren als peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift wanneer je weet of vermoedt, zoals Peter Nijkamp het verwoordt, dat de enige review wordt verricht door een secretaresse die een paar opmerkingen schrijft’, aldus Verhoef.

Lees zijn opiniestuk hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.