Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

WOinActie-leider bezwijkt onder druk en stapt op

Ze was een van de gezichten van protestbeweging WOinActie, maar ze stopt ermee. Hoogleraar ethiek Ingrid Robeyns bezwijkt onder de druk waar ze jarenlang tegen heeft gevochten.

Ze vindt het “ontzettend jammer”, schrijft ze in een draadje op Twitter, maar Robeyns legt per direct het werk voor WOinActie neer. De reden zijn haar stress en gezondheidsproblemen, mede door een casus rond ongewenst gedrag.

Robeyns was een van de drie gezichten van de actiegroep, naast hoogleraren Rens Bod en Remco Breuker. Samen schreven ze een pamflet met veertig stellingen tegen de werkdruk in de wetenschap.

Passie

Een jaar geleden verzamelde de actiegroep klachten van docenten en onderzoekers over hun stress en stuurde die naar de arbeidsinspectie. “Wetenschappers hebben zo’n groot arbeidsethos dat wij onszelf beschadigen”, zei Robeyns toen. “De overheid maakt misbruik van onze passie.”

Voor haar is het breekpunt kennelijk bereikt. In haar verklaring verwijst ze niet alleen naar de hoge werkdruk en de coronacrisis, maar ook naar een casus van ‘ongewenst gedrag’ waarbij zij omstander was, “en nu dus ‘collateral damage’”.

“Iedereen die weet hoe universiteiten omgaan met casussen ongewenst gedrag, weet dat dit niet goed gaat”, merkt ze op. “Ook omstanders ondervinden er vaak veel stress van – soms zoveel, dat het hen nekt.”

Ethiek

Robeyns is hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht, dus het gaat vermoedelijk om deze zaak over een hoogleraar die aan het hoofd stond van het Ethiek Instituut en na klachten moest vertrekken.

Gezien de verkiezingen in maart was ze liever niet nu weggegaan, schrijft Robeyns. Extra druk op de politiek is volgens haar juist nu nodig. Ze roept anderen op het stokje over te nemen.

Rens Bod vindt het verschrikkelijk dat ze stopt, maar toont ook begrip. Dat geldt ook voor Remco Breuker, die twittert: “Hier komt zoveel bij elkaar dat anders moet en ook anders kan – hoe vaak moeten we nog lering trekken uit een praktijk die schreeuwt om een andere aanpak?”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.