Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wie is er bang voor demonen?

Zowel binnen de gereformeerde als de katholieke kerk neemt het geloof in demonen de afgelopen tien jaar toe. 

“De interesse in spiritualiteit groeit ook onder gelovigen”, zegt hoogleraar godsdienstpsychologie Joke van Saane in een artikel in de nieuwe Advalvas. Dat uit zich bijvoorbeeld in een toenemend geloof in gebedsgenezing, maar ook in duivelsuitdrijving.

Exorcisten

Binnen de katholieke kerk krijgt exorcisme de laatste jaren ook weer meer aandacht. De moderne katholieke kerk wil de nadruk vooral op de positieve kant van het evangelie leggen. Hel en verdoemenis horen daar niet bij. Het is daarom extra opvallend dat de Internationale Vereniging van Exorcisten in 2014 van het Vaticaan een officiële status kreeg.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.