Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschapsfraude door ‘Griekse’ spookauteurs

Het is een geheel nieuwe vorm van wetenschapsfraude. Een tijdschrift over biochemie trekt een artikel terug. Van plagiaat of gesjoemel is geen sprake, alleen blijken de auteurs niet te bestaan.

Het artikel is volgens Nature in juli gepubliceerd in het Elsevier-tijdschrift Biochemical and Biophysical Research Communications. Het ging over twee eiwitten die bij muizen een rol spelen in obesitas en suikerziekte. Inhoudelijk was er niets op aan te merken.

Maar celbioloog Bruce Spiegelman van Harvard Medical School kreeg argwaan. Hij had hetzelfde onderzoeksresultaat al een paar keer gepresenteerd op wetenschappelijke congressen. Wilde iemand hem soms het gras voor de voeten wegmaaien?

De vijf vermeende auteurs zouden verbonden zijn aan een Griekse universiteit, maar die bleek hen helemaal niet te kennen. De auteurs hadden ook geen enkel ander wetenschappelijk artikel op hun naam staan. Ze gebruikten een e-mailadres dat niet van een universiteit was. De Griekse namen leken wel op namen van wetenschappers die zich werkelijk met obesitas bezighielden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.