Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschappers staan lijnrecht tegenover elkaar over open access

Honderden Nederlandse wetenschappers protesteren tegen de manier waarop open access binnenkort wordt afgedwongen, maar er zit voorlopig nog geen millimeter beweging in het officiële standpunt van geldschieters zoals NWO.

De financiers willen vanaf 2020 alleen nog onderzoek financieren dat volledig in open access gepubliceerd is. De tegenstanders hebben een protestbrief opgesteld, die inmiddels al door 1500 wetenschappers is ondertekend, van wie er 480 in Nederland werken.

Schending academische vrijheid

Plan S, zoals de hardcore versie van open access heet die NWO voorstaat, gaat veel wetenschappers te snel. Ze zijn bang dat het evenwicht in de wetenschappelijke wereld verstoord zal raken en ze vinden dat de kwestie raakt aan hun academische vrijheid: zij kunnen straks misschien niet meer samenwerken met wetenschappers uit landen die nog wel gewoon in commerciële tijdschriften mogen publiceren.

Jonge wetenschappers

Vooral voor jonge wetenschappers die nog moeten laten zien wat ze waard zijn, kunnen de plannen een probleem worden. Eva Meeus, masterstudent bij Holland Research School of Molecular Chemistry Excellence Programme aan VU en UvA, is nu nog student, maar wil heel graag de wetenschap in. “Daarvoor is het belangrijk voor mij om publicaties te hebben in zichtbare en gerespecteerde tijdschriften in mijn vakgebied. Als ik niet meer kan publiceren in de beste tijdschriften en andere jonge wetenschappers uit Duitsland of andere landen wel, dan wordt het voor mij veel moeilijker om bijvoorbeeld een postdocplek in Amerika te krijgen”, vertelt ze.

Lees verder in Advalvas Magazine over Eva Meeus, over wat ondertekenaar Matthias Bickelhaupt drijft om te protesteren tegen open access en welke positie VU-rector Vinod Subramaniam inneemt: Open access splijt wetenschap.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.