Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschappers bewijzen het: rechtse mensen niet te vertrouwen

Rechtse mensen zijn oneerlijker dan linkse mensen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van VU-psychologen Jan-Willem van Prooijen, Francesca Righetti en Paul van Lange voor het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest.

De psychologen ontwierpen een test waaraan 8600 proefpersonen door Quest werden onderworpen. Daaruit blijkt dat hoe rechtser iemand is, des te meer hij geneigd is tot oneerlijkheid. Vooral rechtsextremisten maken het bont.

Mannen oneerlijker dan vrouwen

Maar daar houdt het niet op. De test leverde nog veel meer inzichten op. Zo blijken mannen veel oneerlijker te zijn dan vrouwen, lager opgeleiden iets oneerlijker dan hoger opgeleiden, niet-gelovigen oneerlijker dan gelovigen en mensen met een lager inkomen oneerlijker dan mensen met een hoger inkomen.

Wie denkt dat corruptie toch al op grote schaal voorkomt in de samenleving, is zelf ook geneigd tot oneerlijk gedrag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.