Hoe kwam het eigenlijk dat hij zo moe was? Natuurlijk was de Tour for life die bewegingswetenschapper Jos de Koning vorig jaar fietste buitengewoon inspannend. Acht dagen lang van Italië naar Nederland fietsen en onderweg elk gebergte op de route (Alpen, Jura, Vogezen, Ardennen) meepikken, is pittig. Vooral als je gemiddeld 165 kilometer per dag fietst en ’s nachts in een klein tentje op een camping slaapt.
Overtraining
“Ik zag om me heen dat iedereen uitgeput raakte. Terwijl we er allemaal lang voor getraind hadden. Het duurde meer dan een maand voordat ik me weer een beetje normaal voelde.” Eenmaal thuis sloeg De Koning de literatuur erop na. “Gek genoeg was er weinig informatie over wat er in je lichaam gebeurt als je fysiek uitgeput raakt.” Hetzelfde geldt voor het fenomeen overtraining bij topsporters die te weinig rust nemen en daardoor niet voldoende herstellen. Daar is ook weinig over te vinden.
Uitputtingsslag
De Koning besloot daar een onderzoek aan te wijden. Dus doen de komende week dertig deelnemers die afgelopen september de Tour for Life fietsen een inspanningstest. Daarnaast wordt hun bloed afgenomen, vullen ze vragenlijsten in en doen ze reactietaakjes. De Koning hoopt zo te achterhalen wat er tijdens een heftige uitputtingsslag in het lichaam verandert. “Misschien kun je daarmee voorspellen wie er overbelast gaat raken en dat voorkomen of zelfs oplossen.”
Opvallend is dat de wetenschapper denk dat hij hiermee ook meer inzicht in burn-out kan krijgen. Bij die aandoening raken mensen door psychische overbelasting oververmoeid. “De oorzaak is anders maar er zit hetzelfde systeem achter. Er zijn aanwijzingen dat dat op dezelfde manier werkt. Stresshormonen produceer je bijvoorbeeld zowel bij fysieke als psychische belasting.”
Geld gezocht
Eén probleem voor De Koning is dat hij dringend geld nodig heeft om zijn onderzoek verder uit te voeren. “Er moeten veel bloedsamples geanalyseerd worden en dat kost ongeveer veertigduizend euro.” Normaal had hij voorafgaand aan zijn onderzoek de benodigde financiën bij elkaar gesprokkeld. Maar omdat hij op vrij korte termijn toestemming van organisator Artsen zonder grenzen kreeg om bij de Tour for life onderzoek te doen, is hij alvast aan de slag gegaan.
Het eerste deel van het onderzoek betaalde hij met het geld dat hij vorig jaar verdiende als medeontwikkelaar van het nieuwe schaatspak van het nationale schaatsteam voor de Olympsche Spelen, maar dat geld is nu op. Misschien is het een idee voor hem om een sponsorfietstocht te organiseren?