Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wetenschappelijke artikelen teruggetrokken wegens wanbetaling

Een wetenschappelijk tijdschrift voor tandheelkunde heeft drie artikelen teruggetrokken, maar niet wegens plagiaat of fraude. De auteurs hadden de rekening voor hun publicatie niet betaald.

Het zou wel eens een primeur kunnen zijn, vermoedt de weblog Retraction Watch over de terugtrekking van de bijdragen aan het Japanse Dental Materials Journal.

Zelfplagiaat

Het tijdschrift is open access. Wetenschappers betalen om hun artikelen te publiceren en lezers kunnen er gratis kennis van nemen. Deze vorm van wetenschappelijk publiceren wordt steeds normaler. Staatssecretaris Sander Dekker is er groot voorstander van en ook onderzoeksorganisatie NWO pleit ervoor.

Maar als wetenschappers moeten betalen, zullen ze soms in gebreke blijven. En wat gebeurt er dan met hun werk? Een van de reageerders onder het weblog-bericht vraagt: “Stel dat de auteurs hun artikelen nu naar een ander tijdschrift opsturen, plegen ze dan zelfplagiaat?”

Plaatjes

Een ander vraagt zich af of je zulke artikelen nog kunt citeren, als ze om financiële redenen zijn teruggetrokken. Er is immers weinig mis met de artikelen zelf en een ruzie over de betaling is iets tussen uitgever en wetenschappers. En mogen de auteurs hun teruggetrokken artikelen nog op hun cv zetten?

Voor een publicatie van vier pagina’s rekent het tijdschrift dertigduizend yen, oftewel 214 euro. Een extra pagina kost 9000 yen (zo’n 64 euro). Eventuele extra kosten voor plaatjes en tabellen komen ook voor rekening van de auteurs.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.