Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Weer een uitgeverij doet mee met open access

Nederlandse wetenschappers krijgen nog meer mogelijkheden om hun resultaten open acces te publiceren. Universiteitenvereniging VSNU heeft een akkoord bereikt met uitgeverij John Wiley and Sons.

De uitgeverij heeft zo’n 1.400 tijdschriften waarin iedereen straks gratis de resultaten kan lezen van Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers hoeven daar niet meer per keer voor te betalen.

Voortrekkersrol

“Een enorme stap voorwaarts”, zegt Koen Becking, voorzitter van Tilburg University en onderhandelaar namens de VSNU. “Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar nu een tweede grote uitgeverij voor honderd procent open access gaat.” In november 2014 bereikte de VSNU al een akkoord met uitgeverij Springer.

De Nederlandse overheid en de Europese Unie vinden open access van wetenschappelijk onderzoek belangrijk. Wetenschappelijke artikelen zouden voor iedereen gratis toegankelijk moeten zijn, zeker als het onderzoek met publiek geld is betaald.

Hoog oplopend conflict

Die wens leidde eerder tot een conflict tussen de VSNU en uitgeverij Elsevier. Het liep zo hoog op dat universiteiten hun abonnementen per januari 2016 dreigden op te zeggen en dat wetenschappers overwogen hun medewerking aan Elseviertijdschriften te beëindigen. Op de valreep werd er eind vorig jaar nog een deal gesloten. In 2018 moet dertig procent van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs vrij beschikbaar zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.