Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wat doe je bij een aanslag?

Hoe kun je eerste hulp verlenen bij een terroristische aanslag? Daarover heeft Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, een cursus ontwikkeld. Stop de bloeding – red een leven is de eerste gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe levensbedreigende bloedingen te stelpen bij aanslagen.

De cursus moet ertoe leiden dat omstanders, politie en brandweer na een aanslag meteen levens kunnen redden voordat de medische hulpverlening op gang is gekomen. Er zijn twee varianten van de cursus: één voor instructeurs (3,5 uur) en één voor burgers (2,5 uur).

Niet ingewikkeld

“Het direct stoppen van levensbedreigende bloedingen door omstanders die reeds ter plaatse zijn, is een belangrijke maar nog onderbelichte schakel in de voorbereiding op de hulpverlening bij een aanslag in Nederland”, legt Geeraedts uit, die zelf een opleiding hierover volgde in de Verenigde Staten. “Het stoppen van levensbedreigende bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en een leven redden. Dit zagen we bijvoorbeeld na de bomaanslag bij de marathon van Boston.”

Het dichtdrukken van de wond, met of zonder gaasje erop, is heel belangrijk. Hoe je dat het best doet, leer je op de cursus. Geeraedts heeft inmiddels twintig artsen en verpleegkundigen van VUmc opgeleid. Naast de cursus is er ook een publiciteitscampagne.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.