Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Wat de VU aan uitgeverijen betaalt eindelijk openbaar

3.468.000 euro gaf de VU in 2015 uit aan wetenschappelijke uitgeverijen. Dat heeft universiteitenkoepel VSNU bekendgemaakt.

Universiteiten betalen veel geld voor abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften en ook nog eens voor publicaties in diezelfde tijdschriften. Er is al jaren discussie over deze tarieven, maar hoe hoog ze daadwerkelijk waren, was tot nu toe altijd onbekend. Er zitten namelijk geheimhoudingsclausules in de contracten tussen universiteiten en uitgeverijen.

Gratis toegankelijke artikelen

De roep om gratis toegankelijke wetenschapsartikelen, in zogeheten open access tijdschriften, wordt steeds luider.  De VSNU heeft nu de bedragen voor alle Nederlandse universiteiten openbaar gemaakt, naar aanleiding van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid en Bestuur). Het meest betaalde de Universiteit Utrecht: meer dan vijf miljoen euro.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.