Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Waarom toppaleontoloog Jan Smit niet naar Mexico mocht

Grote pech voor VU-paleontoloog Jan Smit.  In de Advalvas van deze week vertelde hij nog enthousiast dat hij mee mocht naar een excursie naar een booreiland in de Golf van Mexico. Daar wordt gezocht naar restanten van de meteoor die verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosaurussen. Smit is wereldberoemd vanwege zijn bijdrage aan die theorie. Er stond al een Japans camerateam klaar om hem te filmen voor een documentaire hierover.

Booreiland

Maar dit alles ging op het laatste moment niet door. Smit hoorde vlak voor vertrek van het medische team dat hij niet mee mocht omdat hij een nieuw type bloedverdunner gebruikt. Er bestaat nog geen middel dat de bloedverdunning in noodgevallen, zoals een interne bloeding, ongedaan kan maken.

“De regels op het booreiland zijn kennelijk heel streng”, vertelt Smit. “Ik zou in zo’n geval snel met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht moeten worden. En onlangs bleek dat dat er niet is.” Had Smit dit eerder geweten, dan had hij op een ander medicijn over kunnen stappen. Maar dat hoorde hij te laat.

Wetenschap

Wel blijft hij de Nederlandse deelnemer aan het boorproject. “Wetenschappelijk is de deelname aan de on-shore sampling party eind september in Bremen veel belangrijker.  Dan worden de boorkernen pas opengemaakt en de zaken pas goed bestudeerd.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.